Escòcia
Internacional Europa 05/04/2023

Detingut el marit de Nicola Sturgeon en el marc d'una investigació sobre el finançament de l'SNP

La policia respon a una denúncia per possible malversació de donacions destinades inicialment a un segon referèndum d'independència

3 min
Peter Murrell amb Nicola Sturgeon

LondresMés problemes per al Partit Nacional Escocès i el projecte independentista que lidera, quan encara no fa ni vint dies que Humza Yousaf va assumir el càrrec de primer ministre del país en substitució de la dimissionària Nicola Sturgeon. Peter Murrell, el marit de l'ex primera ministra, ha estat arrestat aquest dimecres en relació amb una investigació sobre les finances del Partit Nacional Escocès (SNP). Fins fa un mes, Murrell n'era el president executiu, càrrec que ocupava des del 1999.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha confirmat que Peter Murrell, que va renunciar al càrrec dies després que Sturgeon anunciés la retirada, ha estat interrogat per detectius en una comissaria de Glasgow. Al vespre, ha quedat en llibertat sense càrrecs, a l’espera que avanci la investigació.

Murrell va fer explícita la seva dimissió assumint la seva responsabilitat per haver donat o haver permès que es donessin xifres falses en relació amb el nombre de militants del partit, que en dos anys ha caigut dels 104.000 fins als poc més de 72.000.

Tant el domicili de la parella –casats des del 2010– com la seu principal del partit s'estan escorcollant a hores d'ara. A més de l'evident presència policial davant de la casa particular de Sturgeon i Murrell, que ha estat precintada i davant de la qual hi ha una furgoneta policial, quatre més estan també estacionades davant de Gordon Lamb House, la seu de l'SNP a Edimburg, a la part del darrere del Parlament escocès. La policia també ha confirmat que dependències de l'SNP dins del Parlament de Holyrood estan sent igualment escorcollades.

Un préstec sense interessos

Els agents estan investigant una denúncia presentada el 2021 per set persones que consideren que 666.953 lliures de donacions, fetes entre el 2017 i el 2020 per hipotèticament donar suport a la campanya d'un segon referèndum d'independència, s'haurien pogut utilitzar per a altres finalitats. La investigació policial, anomenada operació Branchform, la dirigeix l'oficina del fiscal de la Corona. La investigació podria afectar també el préstec personal sense interessos de Murrell al partit fet el 2021 per valor de 107.620 lliures, en principi destinat a mantenir la liquiditat de la formació.

Les primeres sospites sobre les possibles irregularitats van tenir lloc arran de la revelació, a finals del 2019, que el partit tenia només als seus comptes bancaris 97.000 lliures i uns actius nets per valor de 272.000. En tot moment, des que es va conèixer el curs de la investigació, Sturgeon va afirmar que els comptes del partit estaven en ordre. Però no hi ha hagut fins ara cap explicació del perquè de la diferència amb el volum de les donacions.

De moment, portaveus de l'SNP han preferit ser molt prudents: "Clarament, no seria apropiat comentar cap investigació policial en marxa, però l'SNP hi està cooperant plenament i ho continuarà fent. En la seva reunió de dissabte passat, l'òrgan de govern del Partit Nacional Escocès, el comitè executiu nacional, va acordar una revisió de la governança i la transparència, que es tirarà endavant en les pròximes setmanes".

Des de l'oposició laborista ja s'ha posat el dit a la llaga. Jackie Baillie, adjunta al líder, ha assegurat aquest matí: "Aquest és un fet profundament preocupant i s'ha de permetre que la investigació de la policia d'Escòcia continuï sense interferències. Durant massa temps, s'ha permès que una cultura de secretisme i encobriment s'hagi fet al cor de l'SNP. Necessitem que Humza Yousaf i Nicola Sturgeon diguin amb urgència què sabien i quan".

La detenció de Murrell arriba en un moment molt delicat per al nou executiu de Yousaf, un home que representa la continuïtat en relació amb els gairebé nou anys de govern de Sturgeon. Si l'ex primera ministra resultés esquitxada pel procediment en què es veu involucrat el marit, per extensió podria veure's esquitxat també qui fins ara havia sigut el seu conseller de Sanitat. L'ombra de dubte sobre l'SNP, però, no ajuda gens tampoc el projecte que representa.

stats