Farmecèutiques

Primera victòria de Grifols a l'Eurocambra per poder pagar als donants de plasma

La UE avança en el debat sobre la llei de donació de sang

3 min
Una tècnica processant diferents bosses de sang en un laboratori del Banc de Sang i Teixits.

Brussel·lesLa nova llei europea sobre la donació de sang i els seus components –com el plasma–, que podria propulsar el model de negoci de Grifols, va fent camí al Parlament Europeu. Aquest dimarts el comitè de salut pública de l'Eurocambra ha donat via per una majoria aclaparadora (59 vots a favor, 4 en contra i 4 abstencions) a una iniciativa que encara ha de passar pel ple general de l'Eurocambra i s'ha de negociar amb els estats membres. Però no es preveu que canviï gaire el text en el punt que més interessa a la multinacional catalana: permetre que es pugui compensar econòmicament els donants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El matís clau que pot variar de la normativa és quin marge es dona als estats membres a l'hora de calcular les compensacions. Ara mateix, el text legislatiu deixa clar que sempre s'ha de respectar la neutralitat financera i que, per tant, el voluntari no pot cobrar més del total de les despeses que ha tingut per fer la donació. Per assegurar-se'n, el Parlament Europeu també ha afegit una esmena a la normativa que obliga els estats membres, que hauran de transposar la llei a la seva legislació, a estandarditzar les despeses quantificables. És a dir, que delimitin com, per quins motius i quants diners poden rebre els donants com a compensació.

A partir d'aquí, segons detallen fonts europarlamentàries, els estats membres hauran d'escollir si apliquen una mena de tarifa plana i compensen sempre amb la mateixa quantitat per donació, si retornen els diners —amb un màxim— dels tiquets que presentin els donants en transport o dietes, o si beneficien els voluntaris amb incentius fiscals o reducció de l'horari laboral. També tindran marge per incloure algunes excepcions, com alguns casos en què la despesa del transport sigui molt elevada, o optar per una barreja entre les diferents opcions.

Abans que l'Eurocambra afegís l'esmena, el text de la iniciativa plantejat per la Comissió Europea simplement obligava a estimar els inconvenients que suposa fer una donació i tampoc incloïa el concepte de neutralitat financera. D'aquesta manera, es donava més màniga ampla a l'hora de calcular les despeses, cosa que facilitava que a la pràctica es fessin pagaments més alts que el global de despeses que puguin tenir els voluntaris.

En tot cas, tant el concepte de neutralitat financera com de despeses quantificables afegits pel comitè de salut pública aquest dimarts, que limitarien més les compensacions, encara poden caure en les negociacions amb els estats membres o, fins i tot, en la votació de la llei al ple general de l'Eurocambra del setembre. Fonts europarlamentàries asseguren que aquest dimarts, com que no es tractava d'una votació definitiva, alguns eurodiputats no s'han presentat al comitè de salut pública ni tampoc no s'han fixat gaire en els detalls de les esmenes i la normativa. "Potser es desperten el setembre i fan caure les esmenes aprovades avui", assegura un col·laborador de l'Eurocambra. De moment, els únics que estan a favor de compensacions elevades són alguns sectors del Partit Popular Europeu i de l'extrema dreta, així com la majoria de representants liberals.

El plasma, la clau de volta del negoci de Grifols

Sigui com sigui la forma final del text legislatiu, el sol fet que es permetin compensacions pot beneficiar Grifols. El plasma és imprescindible per al model de l'empresa catalana, perquè és la base de la creació dels seus medicaments i fa temps que el sector del plasma demana a les institucions estatals i europees que impulsi les donacions al Vell Continent perquè pugui disposar-ne de més quantitat i no l'hagi d'importar en gran part dels Estats Units, que n'és la principal potència exportadora. "Grifols valora positivament que es consideri la compensació per donació en el text votat avui", va argumentar a l'ARA l'empresa familiar catalana.

Ara bé, tot i que la intenció del bloc comunitari és impulsar la donació de plasma a Europa amb compensacions econòmiques, en cap cas es vol permetre que s'arribin a pagar les quantitats que ingressen els voluntaris dels Estats Units. "Com a donant habitual, pot guanyar fins a 400 dòlars al mes de mitjana per donar plasma", anuncia la mateixa Grífols a la seva pàgina web en un missatge destinat als estatunidencs.

Més fidelització i optimització del plasma

El director assistencial del Banc de sang i de teixits de Catalunya, Joan Ramon Grífols, aposta en declaracions de l'ARA per mantenir el sentit altruista de les donacions i, encara que veu bé "incentivar d'alguna manera" els donants de plasma, remarca que les compensacions sempre han de mantenir la neutralitat financera. També assenyala que cal optimitzar l'ús del plasma en la creació de medicaments i no administrar de manera excessiva aquests tractaments quan no estan prescrits.

D'altra banda, Grífols recorda que d'alguna manera a Catalunya ja es fan compensacions i, per exemple, es donen tiquets de pàrquing, menjar o bitllets de transport. A més, subratlla que és "important" que s'estandarditzin les compensacions, almenys entre les diferents administracions d'un estat, i sobretot "fidelitzar" els voluntaris que ja estan acostumats a fer donacions. "A Catalunya, pel que fa a la sang, el model altruista ha sigut un èxit", recorda Grífols.

stats