França
Internacional Europa 24/12/2022

La representant de les dones kurdes a França i un jove cantant, entre les víctimes de l'atac de París

La policia tracta el crim com un acte de racisme, però els kurds volen que s'investigui com a assassinat polític

3 min
Manifestació aquest dissabte a la plaça de la República.

BarcelonaDivendres al migdia, al centre de París, un home de 69 anys va assassinar a trets tres persones i en va ferir cinc més. El personal d'una barberia va aconseguir immobilitzar l'home, que anava armat amb una pistola, i quan la policia el va detenir va dir que era "racista". El Consell Democràtic Kurd de França ha convocat aquest migdia una protesta a la plaça de la República per homenatjar els tres assassinats i exigir una investigació a fons. Justament d'aquí a dues setmanes s'havia de commemorar el desè aniversari de l'assassinat també a la capital francesa de tres militants kurdes a mans d'un agent turc, el 9 de gener del 2013, uns fets sobre els quals les autoritats franceses han mantingut el "secret de defensa".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Estem commocionats per aquest segon drama: fa deu anys l'estat francès no va voler arribar fins al fons d'un assassinat polític perquè no vol enfrontar-se a Turquia, i ara ens volen fer creure que això ha estat el resultat de la bogeria passatgera d'un extremista", explica per telèfon a l'ARA Joyce Blau, tresorera de l'Institut Kurd de França. "Exigim en els dos casos que les autoritats investiguin qui va donar l'ordre", afegeix. Blau destaca que la comunitat kurda no és gaire nombrosa i que resulta estrany que l'assassí, si es movia pel seu racisme, volgués atacar precisament els kurds i no altres comunitats molt més visibles a la capital francesa.

A poc a poc es van sabent més detalls de les víctimes. La primera, Emine Kara, era la responsable del moviment de dones kurdes a la capital francesa, segons han explicat els responsables del Centre Democràtic Kurd de França, l'entitat que gestiona el centre cultural atacat. La dona s'havia refugiat a França després d'haver estat ferida en la lluita contra l'Estat Islàmic al nord-est de Síria. "Havia vingut a França per guarir-se. Havia demanat asil polític, però, malauradament, França no l'ha protegida", explica Berivan Firat, portaveu del centre. La petició de protecció de Kara havia estat rebutjada per les autoritats gal·les. L'activista havia organitzat les manifestacions en suport a la revolta en curs a l'Iran, la del 25 de novembre contra la violència masclista i ara estava preparant les protestes per exigir la veritat sobre els assassinats del 2013.

La segona víctima és Mir Perwer, un jove cantant kurd que escrivia cançons crítiques amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan. També es va exiliar a França fugint d'una condemna a Turquia i, segons han explicat els testimonis presencials, va ser assassinat mentre dinava al restaurant situat al davant del centre atacat. Perwer també era molt conegut en la comunitat kurda de França. La tercera víctima és Abdurrahman Kizil, un home gran que participava regularment en les activitats del centre, segons han explicat els seus portaveus.

La Fiscalia francesa tracta els fets com un assassinat de caràcter racista i assegura que l'autor pot ser condemnat a cadena perpètua precisament per la motivació xenòfoba dels crims. L'home, identificat com a William W. per les autoritats, té 69 anys i és un maquinista jubilat que acabava de sortir de la presó per dues condemnes per violència armada. Tenia un altre judici pendent per haver atacat un camp de refugiats amb una espasa el desembre de l'any passat: hi va ferir dos homes i va destrossar sis tendes on es refugiaven els migrants, la majoria sudanesos. Una de les víctimes va aconseguir desarmar-lo. Després d'un any en presó preventiva, el van posar en llibertat vigilada el 12 de desembre.

stats