Rússia ataca una presa i provoca inundacions a la ciutat natal de Zelenski

Von der Leyen destaca que l'adhesió d'Ucraïna a la UE va pel "bon camí"

3 min
La presa de Krivii Rih malmesa per l'atac, en una imatge facilada per la presidència ucraïnesa

Barcelona / Brussel·lesUn míssil de creuer rus ha impactat aquesta nit a la presa de Karatxun, propera a la localitat de Kriví Rih, al centre d'Ucraïna, i han provocat inundacions que les autoritats intenten contenir. El nivell del riu Inhulets ha pujat 2,5 metres i ha causat una important inundació, segons ha denunciat Kíiv i corrobora l'Institut d'Estudis de la Guerra, amb seu a Washington. Es dona la circumstància de Kriví Rih, una localitat minera, és la ciutat natal del president Volodímir Zelenski, que ha denunciat els fets en el seu últim discurs nocturn i ha criticat aquesta tarda que Rússia continuï atacant infraestructures civils.

El cap de l'administració militar de la regió de Kriví Rih ha explicat a Telegram que la inundació ha afectat 112 habitatges i no ha deixat víctimes en una ciutat amb una població de mig milió de persones. Al matí les aigües han començat a a baixar, però les autoritats locals asseguren que es va fregar la tragèdia. El míssil ha malmès la presa però no ha fet un gran forat. Molta gent que havia fugit de casa seva ha pogut tornar.

Segons el centre d'anàlisi militar nord-americà, probablement l'atac pretenia destruir els ponts de barques que l'exèrcit ucraïnès ha construït riu avall en la contraofensiva per recuperar la ciutat de Kherson. El bombardeig a la presa recorda una tragèdia poc coneguda de la Segona Guerra Mundial, quan el dictador rus Ióssif Stalin, el 1941, va enviar un equip de la policia secreta a posar explosius a la presa de Zaporíjia. Oficialment, pretenia frenar l'avenç de les tropes nazis. Les inundacions van deixar entre 20.000 i 100.000 morts, segons les diferents estimacions dels historiadors.

De moment la resposta russa a la contraofensiva ucraïnesa, que continua recuperant territori en els fronts de l’est i del sud, és atacar infraestructures civils vitals. Aquesta setmana Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, s’ha quedat a les fosques pels bombardejos a les centrals elèctriques, i també hi ha hagut danys importants a les regions de Zaporijía i Dnipró. 

L’ofensiva ucraïnesa es concentra a la riba oest del riu Dnipró, que recorre Ucraïna de nord a sud. Mentre que l’assalt ucraïnès d’aquesta setmana sobre el front de Khàrkiv va ser una maniobra militar sorpresa, fa mesos que l’exèrcit ucraïnès prepara el terreny al front del sud, i ha aconseguit encerclar unitats russes que es van traslladar al costat oest del riu per defensar Kherson. 

Tercera visita de Von der Leyen

Zelenski, que ahir va patir un accident de cotxe a Kíiv, del qual va sortir il·lès segons les informacions oficials, també s'ha entrevistat aquest migdia amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha visitat la capital per tercera vegada des de l'inici de la invasió russa, després d'haver ratificat el suport de la UE a Ucraïna ahir en el discurs sobre l'Estat de la Unió. "Mai us podrem agrair el que esteu fent per a la democràcia [...], però sí que us podem dir els vostres amics europeus estarem al vostre costat per sempre", ha dit aquest dijous a la tarda Von der Leyen en declaracions als mitjans. En una referència velada al govern d’Olaf Scholz, molt criticat per Kíiv per no enviar tancs a Ucraïna, l’alemanya ha recordat a tots els estats membres que és “absolutament vital i necessari donar suport a Ucraïna amb l’equipament militar que necessiten per defensar-se; han demostrat que són capaços de fer-ho si estan ben equipats”. 

La líder europea també ha destacat que Ucraïna va pel "bon camí" per adherir-se a la Unió Europea i que, des que el juny passat és considerada candidata a formar part dels Vint-i-set, està avançant en aquest sentit a una "velocitat impressionant" i amb "determinació". A més, Von der Leyen, que aquest dijous tornava a vestir amb els colors de la bandera ucraïnesa, ha assegurat que continuarà treballant per la reconstrucció d'Ucraïna i ha celebrat que aquest dimecres ha vist Kíiv amb "més vida" i "amb més comerços oberts" que l'última vegada que visitar la ciutat. Al seu torn, Zelenski s'ha mostrat "molt agraït" pel suport que rep per part dels estats membres i ha subratllat que cal que els dos aliats "continuïn junts per a fer front a aquest gran repte" que significa la guerra contra Rússia.

stats