Israel escala la tensió amb Espanya: "S'ha acabat la Inquisició. Farem mal a qui ens faci mal"

El govern de Netanyahu formalitza la petició al consolat d'Espanya a Jerusalem de deixar de prestar serveis als palestins

3 min
El Prime ministre Israeli Benjamin Netanyahu

Brussel·lesLa tensió entre el govern israelià i l'espanyol continua escalant. Aquest dilluns, la vigília que Espanya formalitzi el seu reconeixement de l'estat de Palestina, Israel ha demanat al consolat d'Espanya a Jerusalem que deixi de prestar serveis als palestins residents sota l'Autoritat Palestina a partir de l'1 de juny. De fet, el ministre israelià d'Exteriors, Israel Katz, ja ho va anunciar aquest divendres passat, tot just després de les declaracions de la vicepresidenta Yolanda Díaz, que en un discurs va dir el famós lema: "Des del riu fins al mar, Palestina serà lliure".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Israel avisa en el mateix comunicat que si Espanya "no aplica aquesta mesura", el ministeri d'Exteriors israelià "no dubtarà a emprendre més accions". I, més enllà d'aquesta ordre, que la mateixa carta qualifica de "punitiva", el text li recorda a Espanya que "avui els jueus tenen un estat sobirà i independent" i que considera les declaracions de Díaz una "ofensa" contra la seva sobirania. "Estem el 2024. S'han acabat els dies de la Inquisició. [...] Ningú ens obligarà a abjurar de la nostra religió ni amenaçarà la nostra existència. Farem mal a qui ens faci mal", afirma Katz.

Cal recordar que Espanya té la seva ambaixada davant d'Israel a Tel-Aviv, però manté des d'abans del 1948 un consolat a Jerusalem que, de fet, funciona com una ambaixada davant dels palestins i manté relacions diplomàtiques amb l'Autoritat Nacional Palestina.

D'altra banda, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i els seus homòlegs de Noruega, Espen Barth Eide, i Irlanda, Micheál Martin, han titllat d'"inacceptables" els vídeos d'Israel en què retreu als tres països el reconeixement de l'estat palestí. El vídeo comença amb una bandera espanyola i, mentre sona música flamenca i dos ballarins dansen, s’hi intercalen imatges dels atacs del 7 d’octubre de Hamàs i s'hi llegeix: “Hamàs: Gràcies, Espanya”.

Albares ja el va qualificar d'"escandalós i execrable", però aquest dilluns, juntament amb els titulars d'Exteriors noruec i irlandès, ha anat un pas més enllà i ha avançat que "en algun moment" pensen respondre de forma conjunta al vídeo i "expressar el seu rebuig". No han aclarit, però, exactament en què es pot traduir la reacció i aquest diumenge Albares va evitar concretar si tenia pensat o no cridar a consultes l'ambaixadora d'Israel a Espanya.

El titular d'Exteriors espanyol, però, ha dit que no pensen caure en "les provacions" del govern de Benjamin Netanyahu que busquen "desviar l'atenció de l'operació militar contra Rafah". "No es pot desviar el focus d'allò que realment és inacceptable", ha reiterat Albares en la roda de premsa posterior al Consell d'Exteriors de la UE d'aquest dilluns. Al seu torn, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, també ha criticat la reacció d'Israel. "Jo no diria que l'escalada és diplomàtica. És de tot menys diplomàtica. És una agressió vernal injustificada i extrema", ha dit el dirigent socialista.

Els ministres espanyols, noruec i irlandès han fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la trobada que han fet aquest dilluns a Brussel·les per escenificar el reconeixement de l'estat palestí, que van anunciar la setmana passada i formalitzaran aquest dimarts. En aquest sentit, han insistit que el seu gest arriba en un "moment clau" per avançar cap a la "solució política dels dos estats".

Els tres dirigents també han coincidit a condemnar tant el llançament de coets contra Israel com l'ofensiva d'Israel a Rafah. Així, han tornat a demanar un alto el foc immediat a la guerra de Gaza i Albares ha remarcat que els atacs israelians d'aquesta nit "encara són més greus" perquè arriben després que el Tribunal Penal Internacional ordenés al govern de Benjamin Netanyahu aturar les ofensives contra Rafah. "Ja portem 35.000 morts palestins", ha lamentat el titular d'Exteriors espanyol.

stats