Alemanya
Internacional Europa 07/09/2022

Scholz critica amb duresa l’herència energètica rebuda de Merkel

El canceller assegura que els alemanys superaran “amb coratge” l’hivern tot i els talls del gas rus

3 min
El canceller alemany Olaf Scholz, aquest matí al Bundestag.

Dortmund (Alemanya)Poques vegades s’ha vist el canceller alemany, Olaf Scholz, tan exaltat i furiós com aquest dimecres en el debat general sobre pressupostos al Bundestag. Tradicionalment és el dia en què l’oposició aprofita per ajustar comptes amb el govern federal, i sempre hi ha un intercanvi de cops retòric força contundent. Però Scholz, batejat sovint com a Scholzomat –per les seves compareixences avorrides i monòtones, com si fos un autòmat–, fins i tot ha defensat la seva política energètica aixecant la veu contra l’herència que li ha deixat la Unió conservadora CDU/CSU, la formació política majoritària en els setze anys de govern de l’excancellera Angela Merkel. “És la política irresponsable de la CDU el que ens ha portat a la situació actual”, ha dit Scholz, obviant, això sí, que ell va ser vicecanceller socialdemòcrata i ministre federal de Finances en l’últim executiu de Merkel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’actual cap del govern de Berlín ha insistit que, gràcies al seu equip de treball, s’està corregint a bon ritme la independència energètica respecte a Rússia, i que tant els ciutadans com les empreses alemanyes superaran totes les tensions de la crisi energètica en els pròxims mesos de fred. “Vam començar aviat a solucionar el problema, per això estem ara en condicions d’entrar a l’hivern amb valentia i coratge. Garantirem una producció energètica segura per a Alemanya. El que estem fent ara garanteix que no hi haurà escassedat d’energia aquest hivern”, ha dit, i ha llançat un dard al líder de l’oposició, el president de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), Friedrich Merz. “Mentre els ministeris dirigits per la CDU no veien cap problema en què els dipòsits de gas estiguessin buits en aquest país, nosaltres ho hem canviat. Ens hem preparat per a un problema del qual ni tan sols es va parlar en el seu moment”, ha dit Scholz. Les reserves de gas a Alemanya estan al 85% del total de la seva capacitat, per sobre de les previsions, gràcies a les entregues dels Països Baixos, Bèlgica i Noruega.

Scholz ha dit que la CDU de l’excancellera Merkel i la CSU (els seus socis bavaresos) tenen “la responsabilitat total” que “Alemanya decidís sortir de l’energia nuclear i del carbó” però que mai tingués la força “d’entrar en res nou”. “Van ser incapaços d’aconseguir l’expansió de les energies renovables. Van lluitar contra tots els molins d’energia eòlica. Aquestes lluites perjudiquen encara ara el mercat energètic alemany”, ha remarcat, i ha assegurat que la dependència de les exportacions energètiques russes acabarà aviat.

Atac de l'oposició

El canceller ha acusat un cop més Rússia de voler fer xantatge als alemanys i als seus veïns europeus amb l’aturada del subministrament del gas pel gasoducte Nord Stream 1. Scholz ha defensat que el suport militar a Ucraïna –“també amb el necessari armament pesant”– s’allargarà el que calgui, però ha advertit que, malgrat la pressió que hi posi la CDU, el seu govern no s’excedirà de manera individual en els seus passos sense acordar res amb els seus aliats nord-americans i europeus. “No prendrem cap decisió que condueixi a una escalada de tensió entre l’OTAN i Rússia”, ha dit.

Prèviament, Merz havia acusat el govern de Berlín de contribuir a allargar la guerra a Ucraïna amb el seu posicionament “ple de dubtes”. El líder conservador ha remarcat que ja “no es podia confiar” en la paraula de Scholz, perquè no ha complert de seguida amb el propòsit de destinar més del 2% del PIB alemany a l’exèrcit alemany. Quan el canceller a finals de febrer va anunciar un paquet de 100.000 milions d’euros per reforçar el cos militar del país, la CDU li va fer costat, però ara ja s’han acabat els punts en comú entre el principal partit de l’oposició i el govern federal, ha advertit Merz.

El cap dels democristians ha retret a l'executiu de Scholz “errors greus” en l’actual política energètica. L’anunciat tercer paquet d’ajudes de 65.000 milions d’euros per combatre la forta inflació “és una barreja d’acords a nivell del mínim comú denominador que encara manté unida aquesta coalició [de socialdemòcrates, verds i liberals]”. S’ha impulsat “un clàssic xoc d’oferta” quan el que cal és “esgotar l’oferta disponible” davant la crisi, ha dit Merz. Això també inclou, segons el líder conservador, allargar la vida a les tres centrals nuclears que queden en funcionament al país i no deixar-ne dues en reserva, com és el pla de Berlín. “No utilitzar ara aquestes capacitats, amb el massiu problema d’electricitat que tenim, és irracional. Aturin aquesta bogeria!”, ha afegit.

Scholz ha acusat la CDU de sembrar la discòrdia. “Els que parlen de divisió posen en perill la cohesió d’aquest país. I això és el que ara s'ha d'evitar fer. No menystingui aquest país ni els seus ciutadans –ha dit a Merz–. En temps difícils, el nostre país se supera a si mateix”, ha conclòs.

stats