Internacional Europa 08/09/2023

Stoltenberg sobre la contraofensiva: "No és com esperàvem, però avancen 100 metres al dia"

El dirigent de l'OTAN diu que Kíiv avança "100 metres al dia" però apunta que la gran quantitat de mines russes dificulten l'operació

3 min
Stoltenberg a la compareixença d'aquest dijous al Parlament Europeu

Brussel·lesKíiv i els seus aliats esperaven amb candeletes la contraofensiva ucraïnesa i hi tenien dipositades moltes esperances. Aviat, però, es va veure que la reconquesta seria més complicada del que preveien i que no es tractaria d'un contraatac llampec o una operació similar, per exemple, a l'ofensiva de la tardor del 2022, on les tropes de Volodímir Zelenski van recuperar una extensió considerable de país. Tot i això, públicament Occident evitava admetre-ho fins a aquest dijous, que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha rebaixat les expectatives de forma contundent. "Potser els ucraïnesos no estan fent tants progressos com esperàvem", ha dit el cap de l'Aliança Atlàntica en una compareixença de la comissió de Defensa i Seguretat del Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara bé, en cap cas no ha suggerit que l'estratègia ucraïnesa estigui fracassant. Stoltenberg ha admès que les tropes ucraïneses s'estan trobant entrebancs al front que no havien previst, però ha destacat que igualment estan avançant "uns 100 metres al dia". "Quan els ucraïnesos guanyen terreny, els russos el perden", ha celebrat el secretari general de l'OTAN.

En aquest sentit, Stoltenberg ha remarcat que el règim de Vladímir Putin ha preparat diferents capes de línies defensives i ha esmerçat molts recursos a construir trinxeres i obstacles per als carros de combat de l'exèrcit ucraïnès. També ha insistit que el que fa "extremadament difícil" la reconquesta d'Ucraïna són "les enormes quantitats de mines" i ha assegurat que "gairebé mai a la història" se n'havien vist tantes als camps de batalla com en aquesta guerra.

Temps per preparar-se

Els experts recorden que Rússia ha tingut temps per preparar-se per defensar-se de la contraofensiva i, per tant, és normal que a les forces ucraïneses els costi avançar. Tot i això, a finals d'estiu el govern ucraïnès va anunciar que ja havia aconseguit superar la primera línia defensiva, que és a la qual Moscou va destinar més temps i recursos a construir, un 60% del total. En canvi, per a la segona i la tercera línies, com que no s'esperaven que Ucraïna superés la primera, només hi va abocar un 20% dels esforços.

Més enllà d'això, també cal tenir en compte que Ucraïna no té superioritat aèria respecte a l'exèrcit rus i que les promeses dels polèmics caces de combat dels aliats occidentals no acaben d'arribar. També, com és normal, Ucraïna prefereix avançar lentament i preservar les seves tropes en comptes d'arriscar-se a tenir moltes baixes a canvi de res.

De fet, els dirigents ucraïnesos, quan van veure que les tropes estaven empantanegades entre foc rus, van canviar ràpidament d'estratègia i van optar per un contraatac més cautelós i lent. Ara envien petites unitats d'infanteria per testar les tropes russes i temptegen molt el terreny abans de mirar de recuperar-lo. A més, els comandaments ucraïnesos s'enfronten a la dificultat d'haver de coordinar atacs complexos, amb unitats que han estat entrenades a correcuita en l'ús d'armament de l'OTAN i amb soldats sense experiència en combat.

"No hi ha més remei" que guanyar la guerra

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, davant de les crítiques d'alguns alts funcionaris i dirigents militars occidentals a l'exèrcit ucraïnès, ha dit que una cosa és assessorar els comandaments ucraïnesos i l'altra és manar-los exactament el que han de fer. En aquest sentit, ha subratllat que els que estan sobre el terreny són els mandataris ucraïnesos i que són ells els que han de "prendre les decisions difícils". "No pots seure aquí a Brussel·les, al quarter general de l'OTAN, i dir-los exactament com han de lluitar. Aquesta és la seva tasca, d'això depenen les seves vides, nosaltres ens hem de limitar a donar-los suport i a elogiar la seva valentia", ha respost Stoltenberg.

Sigui com sigui, el cap de l'OTAN ha ratificat el seu suport a les tropes ucraïneses i al govern liderat per Volodímir Zelenski, i ha tornat a dir que pel bé dels aliats atlàntics i dels estats membres de la Unió Europea, sobretot els del flanc est, cal guanyar la guerra. "No hi ha més remei", ha dit. Per això, ha insistit Stoltenberg, cal donar-los "suport tant si guanyen com si perden; hem de continuar al seu costat perquè és una necessitat per garantir la nostra pau".

stats