Ucraïna trenca la primera línia de les defenses russes

Zelenski destitueix el ministre de Defensa

ARA
3 min
Un soldat en una trinxera a Ucraïna

BarcelonaDesprés de setmanes d'avançar tímidament en terrenys minats, les forces ucraïneses han trencat la primera línia de les defenses russes, cosa de vital importància per a la contraofensiva del sud del país, i s'encaminen a una segona línia defensiva que hauria de ser més assequible. Ho va anunciar divendres la ministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, i ho ha corroborat el general Brig Gen Oleksandr Tarnavski, que lidera les operacions d'atac a la zona de Zaporíjia, en una entrevista que ha publicat avui el diari britànic The Guardian. El general calcula que Rússia havia dedicat un 60% dels esforços (temps i recursos) a construir la primera línia defensiva i només el 20% per a la segona i la tercera, perquè no esperava que les tropes de Kíiv aconseguissin superar la primera. Ara, per tant, hauria de ser més fàcil continuar avançant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Maliar, per la seva banda, va explicar a la televisió ucraïnesa que les seves forces armades havien hagut de "superar molts obstacles per avançar" i que havien travessat zones molt minades durant gairebé tres mesos. Però es felicitava perquè, aquesta setmana, la contraofensiva havia fet progressos "en determinades zones" i havia "trencat la primera línia".

Les tropes ucraïneses van quedar atrapades durant setmanes en un gran camp minat, mentre els seus enginyers netejaven lentament el terreny pel qual havien de passar. I, tot plegat, mentre les forces russes els disparaven amb canons i drons des del darrere de la línia defensiva. "Ara ens trobem entre la primera i la segona línia defensives", ha declarat el general Tarnavski, i ha afegit que estan "destruint les unitats enemigues que proporcionen la cobertura per a la retirada de les tropes russes rere la segona línia de defensa".

Zelenski defensa l'ofensiva

Tot i que la contraofensiva ucraïnesa, que ja fa tres mesos que dura, encara no ha recuperat cap nucli important, sí que ha aconseguit controlar alguns pobles petits. La setmana passada es va recuperar la localitat de Robotine, a la província de Zaporíjia, cosa que li hauria de permetre continuar avançant en direcció al mar d'Azov. El president Volodímir Zelenski es va pronunciar dissabte sobre l'avenç de les seves tropes i es va defensar de les crítiques rebudes d'alguns funcionaris nord-americans pel progrés lent de la contraofensiva. En un missatge a la xarxa X, va assegurar que, "malgrat tot", "les forces ucraïneses progressen i això és el més important".

També el seu assessor principal, Mikhailo Podoliak, ha declarat a l'agència Reuters que de moment qualsevol negociació amb Rússia suposaria una “capitulació” tant per a Ucraïna com per a les democràcies que li donen suport. També ha afirmat que els aliats occidentals d'Ucraïna, que han invertit molts diners en armament per ajudar la contraofensiva, entenien que no hi podria haver cap mena de “compromís” amb Moscou a la guerra.

Rússia també assegura que avança

Mentre Ucraïna avança al front del sud, Rússia ha afirmat aquest cap de setmana que havia millorat les posicions al sud-oest de Bakhmut. "Al front de Donetsk, les forces russes han millorat les posicions a la primera línia als voltants de la localitat de Klistxíivka, gràcies a les accions ofensives", ha afirmat en un comunicat de guerra el portaveu del departament de Defensa rus, Ígor Konaixénkov. Segons ell, la infanteria russa, amb suport de l'aviació i l'artilleria, ha repel·lit cinc atacs ucraïnesos a les rodalies de Bakhmut i tres més a Màrinka, també a Donetsk.

Per repel·lir aquests atacs de les forces russes, Ucraïna està aixecant fortificacions a la regió oriental de Khàrkiv, on les tropes russes han guanyat terreny, segons informava ahir el representant de l'autoproclamada República Popular de Lugansk, Andrei Marotxko: "Al sud-est de Khàrkiv han començat a erigir activament fortificacions. També caven trinxeres i rases antitancs i estan minant el terreny".

Destitució del ministre de Defensa

Tot i els avenços al front, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha decidit aquest diumenge destituir el ministre de Defensa, Oleksii Reznikov, i demanarà al Parlament que el substitueixi per Rustem Umerov, cap del principal fons de privatització d'Ucraïna. Són els canvis de govern més importants des de la invasió russa. Reznikov, que va ser nomenat ministre de Defensa el novembre de 2021, estava a l'ull de mira de la opinió pública ucraïnesa després que sortissin a la llum irregularitats financeres del ministeri i que el govern hagués iniciat diverses investigacions per corrupció. "Oleksii Reznikov ha passat més de 550 dies de guerra", ha declarat Zelensky en un comunicat, en què explicava que "el ministeri necessita nous enfocaments i altres maneres d'interactuar amb l'exèrcit i amb la societat".

Reznikov s'havia guanyat la confiança del govern per negociar l'enviament de grans quantitats d'armes amb els aliats, i per supervisar la transició de l'exèrcit que va començar fent servir armament soviètic i es va adaptar als sistemes occidentals durant la guerra.

stats