Immigració

Creixen els dubtes sobre l'actuació dels guardacostes grecs en el naufragi, mentre Atenes aïlla els supervivents

Alguns testimonis asseguren que el vaixell es va enfonsar després que els lliguessin amb una corda i que no van fer res per treure la gent de l'aigua

3 min
Imatge aèria presa pels guardacostes grecs de l'embarcació abans d'enfonsar-se.

Malakasa (Grècia)Els dubtes sobre l'actuació dels guardacostes grecs en el naufragi de la setmana passada creixen cada dia que passa. Només 104 persones van sobreviure a la tragèdia del vaixell pesquer, i només s'han pogut recuperar 80 cossos: la resta de les entre 400 i 750 persones que, segons els testimonis, viatjaven al vaixell han quedat en un dels punts més profunds del Mediterrani. Ja és un dels pitjors desastres migratoris a Europa de les últimes dècades i hi ha moltes preguntes sense resposta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els guardacostes grecs ens van tirar una corda i va ser llavors quan l'embarcació es va començar a enfonsar". Això és el que tres dels supervivents sirians del naufragi li van explicar a la periodista Alícia Medina de Syria Direct al camp de refugiats de Malakasa, on les autoritats gregues han tancat els supervivents. "Quan van tirar la corda, el vaixell va escorar-se de dreta a esquerra i d'esquerra a dreta i després es va enfonsar. Tothom va caure al mar”. Després, segons el seu relat, "els guardacostes grecs van marxar i es van quedar a uns metres. Vam estar dues o tres hores a l'aigua fins que ens van rescatar". Va ser una conversa fugaç a través d'una tanca, a crits.

 Els periodistes no tenen accés als supervivents i les autoritats del camp van interrompre la conversa amenaçant de trucar a la policia. Una funcionària del ministeri de Migració i Asil grec, que era allà mateix, ho va justificar a l'ARA afirmant que "els supervivents no poden parlar amb els periodistes perquè estan en estat de xoc". Uns minuts després, però, va canviar la versió per dir que els nàufrags "tenen por" de la premsa. "You can't talk to them" [no hi podeu parlar], repetia tota l'estona. També va assegurar que en les pròximes hores les persones rescatades serien transferides a altres camps de Grècia.

Demà dimarts està previst que declarin davant la Fiscalia els vuit homes que les autoritats gregues han acusat de tràfic —hi ha un novè acusat que encara està ingressat a l'hospital de Kalamata—. Els acusats s'han declarat no culpables. Al Pakistan, on s'ha decretat un dia oficial de dol, les autoritats han detingut deu persones sospitoses de pertànyer a les xarxes de traficants.

A mesura que passen els dies, van apareixent nous detalls del que va passar la nit del 14 al 15 de juny. Els supervivents, d'una manera o altra, estan començant a parlar i a donar la seva versió dels fets, que contradiu les versions tant del govern com dels guardacostes. Alguns parlen d'una corda amb la qual els guardacostes grecs haurien intentat remolcar l'embarcació. No queda clar si per arrossegar-los cap a les costes de Grècia o per retornar-los mar endins. Aquest moviment hauria pogut desestabilitzar la precària embarcació i fer que s'enfonsés. El vaixell feia dies que navegava en precàries condicions i havia llançat diverses crides d'ajuda.

Set hores aturats

Aquest diumenge la BBC ha tingut accés al quadern de navegació del Lucky Sailor i el Faithful Warrior, dos petroliers que eren a la zona i a qui la Guàrdia Costera Grega va demanar que assistissin amb menjar i aigua l'embarcació enfonsada. Els guardacostes grecs insisteixen que no li van prestar assistència directament perquè el pesquer, atapeït de gent, es dirigia cap a Itàlia i no necessitava ajuda, però el registre de moviments de les mercants demostren que el vaixell carregat de refugiats va estar gairebé aturat durant aproximadament set hores. La posició de les quatre patrulleres gregues no queda registrada ni tampoc la del pesquer. A banda, no hi ha imatges de tot plegat perquè els guardacostes asseguren que les càmeres que porten a la coberta estaven operatives, però que no van enregistrar l'operació. Tampoc no s'ha explicat per què els supervivents van ser rescatats per un iot de luxe que era a la zona i no pels guardacostes. El naufragi ha impactat de ple en la campanya electoral de les eleccions previstes per al 25 de juny en què els conservadors del primer ministre Kiriakos Mitsotakis esperen garantir-se la majoria absoluta.

Secretisme absolut

El fiscal del Tribunal Suprem, Isidoros Dogiakos, ha enviat una circular demanant, a tots els titulars de les Fiscalies d'Apel·lació i Primera Instància que participen en les investigacions, així com als portaveus de dels guardacostes grecs, "secret absolut". Dogiakos és un dels magistrats que va intentar obstruir la investigació del recent cas d'espionatge Predator, pel qual el govern grec hauria espiat líders de l'oposició, periodistes i fins i tot ministres del seu propi govern.

stats