Regne Unit

Tres detinguts a Irlanda del Nord per l'atemptat contra un policia

L'agent està en estat crític però estable després de ser tirotejat diverses vegades dimecres a la nit, davant del seu fill

2 min
Agents de la policia forense d'Irlanda del Nord a la zona on va tenir lloc l'atemptat, dimecres a la nit.

LondresLa violència ha tornat a sacsejar Irlanda del Nord quan ja fa més d'un any que no hi ha govern a Belfast, a causa de la negativa dels unionistes a formar-ne part per les tensions derivades del Brexit. El detectiu en cap de la policia nord-irlandesa, John Caldwell, va rebre dimecres a la nit diversos impactes de bala quan abandonava les instal·lacions del club Youth Sport Omagh, al comtat de Tyrone. Traslladat a un hospital de Derry, està en condició crítica però estable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Caldwell, que estava fora de servei, havia assistit a un entrenament d'un equip de futbol juvenil d'una localitat pròxima, i va ser assaltat davant del seu fill mentre guardava les botes al maleter del cotxe. Després de rebre un primer tret d'un parell de pistolers, el detectiu va intentar fugir, corrent una curta distància cap a una pista d'atletisme on va caure, finalment, a terra. Mentrestant, els atacants el van seguir i van continuar disparant-li mentre restava indefens a terra, segons els testimonis presencials. Caldwell s'havia distingit per la investigació de grups terroristes i de bandes del crim organitzat a Irlanda del Nord.

Aquest dijous al matí la policia nord-irlandesa ha detingut tres persones, presumiblement relacionades amb l'atac però que no es creu que fossin els autors materials. La policia ha posat el focus en el grup dissident republicà Nou IRA. Aquest grupuscle terrorista va ser culpat de l'assassinat de la periodista Lyra McKee el 2019 i d'un atemptat amb bomba el novembre de l'any passat contra un vehicle patrulla de la policia en què viatjaven dos agents, que en van sortir il·lesos.

A banda de la mort de Lyra McKee, que va tenir lloc per una bala perduda disparada per republicans durant una nit d'enfrontaments contra la policia nord-irlandesa, l'últim atemptat a Irlanda del Nord va tenir lloc el 2017 contra un altre policia, que en va sortir ferit. El mateix John Caldwell va investigar la mort el 2011 de Ronan Kerr, un agent tot just incorporat a la policia nord-irlandesa, que va morir després que una bomba instal·lada al seu cotxe esclatés.

L'atac d'aquest dimecres recorda una vegada més la fragilitat de la pau a Irlanda del Nord, una societat que continua tensionada per l'efecte del Brexit i pel record de les més de tres dècades de violència dels anomenats Disturbis (1960-1998), quan falta poc més d'un mes perquè es compleixi el vint-i-cinquè aniversari dels acords de pau de Divendres Sant.

stats