Internacional Europa 17/10/2023

Ucraïna fa servir per primer cop míssils de llarg abast ATACMS, enviats en secret pels Estats Units

Amb dos atacs a aeròdroms russos aquesta nit, Kíiv confirma que disposa d'aquesta tecnologia nord-americana

ARA
2 min
Exhibició de material militar ucraïnès capturat per Rússia, a Lugansk, sota domini rus a l'est d'Ucraïna.

BarcelonaUcraïna ha utilitzat per primer cop els míssils de llarg abast ATACMS proveïts pels Estats Units en diversos atacs llançats aquesta matinada de dimarts contra territori ucraïnès controlat per Rússia. Ho ha confirmat el mateix president del país, Volodímir Zelenski, que ha donat les gràcies al president dels EUA, Joe Biden, per subministrar al seu exèrcit aquest armament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Biden, que s'havia mostrat contrari a proveir Ucraïna de míssils ATACMS (Army Tactical Missile Systems) en un primer moment per por que portessin a una escalada del conflicte, va cedir finalment a les peticions reiterades de Zelenski durant la visita que aquest va realitzar a Washington al setembre. En aquell moment Biden va anunciar que estava disposat a subministrar aquest tipus de míssils de llarg abast a Kíiv, i aquest dimarts ha estat la primera vegada que s'hi han fet servir i que s'ha tingut constància, per tant, que ja estaven en poder de les tropes ucraïneses.

Amb aquests míssils, l'exèrcit ucraïnès ha colpejat durant la nit dos aeròdroms de les forces russes, un a Lugansk, a l'est, i l'altre a Berdiansk, al sud, i ha destruït nou helicòpters i un llançador de míssils de defensa aèria, i ha danyat les pistes d'aterratge, segons fonts de l'exèrcit de Kíiv.

Un dels comandaments russos a la regió de Zaporíjia, Vladímir Rogov, va dir que les defenses aèries russes havien assegurat que l'atac a l'aeròdrom de Berdiansk no tingués èxit. Però diversos bloguers militars russos van dir que les forces russes havien patit pèrdues de personal i equipament en atacs realitzats amb ATACMS.

Kíiv feia temps que demanava als Estats Units que li subministressin aquests míssils per millorar la seva capacitat per atacar línies de subministrament, bases aèries i xarxes ferroviàries al territori ocupat per Rússia.

La contraofensiva ucraïnesa, que va arrencar al juny, només ha aconseguit guanys puntuals davant d'unes tropes russes molt atrinxerades. Segons Kíiv, Rússia està intentant avançar al màxim cap a la ciutat de Kúpiansk, al nord-est d'Ucraïna, abans que arribi l'hivern, i els combats continuen també al voltant d'Avdíivka, a l'est, però les tropes ucraïneses resisteixen.

stats