Itàlia

La vident que multiplica la pizza i es comunica amb la Mare de Déu

La justícia italiana investiga per possible frau una presumpta vident que triomfa en un poblet prop de Roma

3 min
Una imatge de la Madonna di Trevignano representativa de les aparicions i miracles que se li atribueixen

RomaLa cita és el tercer dia de cada mes. Des de fa cinc anys, centenars de persones d'arreu d'Itàlia es reuneixen a Trevignano, una petita localitat de poc més de 5.000 habitants a la vora del llac Bracciano, a les portes de Roma, per contemplar el miracle. A dalt d'un turó convertit en santuari, Gisella Cardia assegura que entra en èxtasi i transmet els missatges de la Mare de Déu. Anuncis apocalíptics que prediuen conflictes bèl·lics, fam o desastres naturals. “La guerra arribarà també a Europa i especialment a Roma. Han girat l’esquena a Déu, i per això entomaran patiment i destrucció”, va pronosticar l'última vegada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Tot va començar el març del 2016”, va explicar Cardia a mitjans locals. La dona, de 53 anys, va viatjar amb el seu marit al Santuari de la Mare de Déu de Medjugorje, a Bòsnia-Hercegovina, i aquest fet li va canviar la vida. En aquest viatge la parella va comprar una estàtua de la Mare de Déu, que de tornada a Itàlia va començar a plorar llàgrimes de sang. Poc després, Cardia va descobrir diversos estigmes a les seves mans. No va ser l'únic suposat miracle.

En una entrevista, va explicar que havia estat testimoni de la multiplicació dels peixos i els pans en versió italiana. “Érem al turó beneït on apareix la Mare de Déu i un amic ens va convidar a casa seva. No hi havia sopar per a 15 persones, només un plat amb alguns nyoquis i una mica de conill. Per sorpresa de tothom, quan vam començar a servir-lo, la quantitat no disminuïa i tots vam sopar. Fins i tot va sobrar menjar”. En una altra ocasió, la suposada vident va explicar el mateix miracle, aquesta vegada amb una pizza. “Un dia una amiga va portar una pizza petita, suficient per a unes tres o quatre persones, però a casa n'érem vint. No sé com va ser possible, però tots vam agafar-ne un tros i la pizza no es va acabar mai”.

Investigació eclesiàstica

L'estàtua al voltant de la qual es reuneixen les multituds és en realitat una còpia de l'original que Gisella Cardia i el seu marit custodien a casa seva. Ni tan sols el nom de la suposada vident és autèntic. La seva identitat real és Maria Giuseppa Scarpulla, una exempresària de Sicília que es va traslladar fa anys a Trevignano després de ser condemnada el 2013 per fallida fraudulenta.

L’Església, de moment, es manté prudent, però la diòcesi de Civita Castellana ha obert una investigació per confirmar si les llàgrimes de sang que suposadament plora la Mare de Déu són de caràcter sobrenatural. El bisbe Marco Salvi, responsable del territori diocesà, va explicar que el procés, amb acord del Vaticà, havia estat iniciat. “No vull entrar en detalls per no comprometre la feina de la comissió. Hem de procedir pas a pas”, va dir.

Tot i això, Andrea Cacciotti, un detectiu privat contractat per diversos exfeligresos de la Santona, com s'ha batejat a Itàlia a l'autoproclamada vident, s'ha avançat i ha analitzat les suposades llàgrimes divines. L’anàlisi va confirmar aquesta setmana que es tractava de sang de porc. Segons el detectiu, com a mínim dues persones haurien estat estafades per la suposada vident. Una, Luigi Avella, sosté haver donat a Gisella Cardia 123.000 euros.

“He de dir la veritat: ni el marit ni ella m'han demanat mai diners, però sabia que els necessitaven perquè havien de comprar material per a totes les activitats al voltant de la gestió del miracle, com ara bancs per als feligresos, un cotxe, un garatge... Jo vaig pagar totes aquestes coses i ho puc demostrar perquè vaig fer transferències bancàries”, va explicar Avella al diari La Stampa. Aquest advocat de 70 anys i exfuncionari del ministeri d'Economia reconeix que va començar a distanciar-se de la Santona i del seu marit quan la parella li va encarregar gestionar els treballs per tancar el terreny on suposadament s'apareix la Mare de Déu i va descobrir que els permisos no estaven en regla.

Els mitjans italians sostenen que la suposada vident s’hauria embutxacat centenars de milers d’euros en donacions a través de l’ONG Madonnina di Trevignano. Després de la denúncia, la Fiscalia de Civitavecchia ha obert una investigació.

stats