Zelenski xifra per primer cop el nombre de soldats ucraïnesos morts

Segons el mandatari de Kíiv, 31.000 militars d'Ucraïna han mort des de l'inici de la invasió russa

ARA
3 min
Volodímir Zelenski aquest diumenge durant una conferència de premsa a Kíiv.

BarcelonaEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha informat aquest diumenge que, des de l'inici de la invasió russa, 31.000 soldats ucraïnesos han mort fent la guerra. És el primer cop que Kíiv difon una xifra concreta sobre les víctimes mortals que hi ha hagut al seu exèrcit. Fins ara, el nombre de militars morts al front es considerava un secret d'estat i mai cap font oficial n'havia parlat amb exactitud. Rússia continua sense publicar el nombre de soldats russos morts al front ucraïnès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"31.000 ucraïnesos, militars, han mort en aquesta guerra", ha dit Zelenski durant una compareixença de premsa celebrada a Kíiv amb motiu de l'inici del tercer any de guerra. "És molta gent per a nosaltres". La xifra, ha explicat, no inclou soldats ferits ni desapareguts. "Si difonem la xifra de ferits o de desapareguts, podem donar pistes a Rússia de quants soldats tenim desplegats al front". El president ucraïnès ha refusat algunes estimacions que situen el nombre de morts ucraïnesos de 90.000 a 300.000.

Zelenski també ha ofert una xifra de soldats russos morts en aquesta guerra. "Han mort 180.000 russos", ha assegurat, sense presentar proves. Segons el mandatari, un altre mig milió de militars de Moscou han estat ferits des de l'inici de la guerra.

També li han preguntat per la xifra total de civils morts. Al respecte, el president ucraïnès s'ha limitat a dir que "desenes de milers de civils han mort o han estat assassinats després de ser torturats als territoris" ocupats per Rússia. Ha explicat que el nombre exacte de civils assassinats només se sabrà quan acabi la guerra.

Propaganda de guerra

Gairebé sempre, en temps de guerra, els governs implicats intenten ocultar el nombre de baixes que es produeixen al camp de batalla. Bàsicament ho fan per no donar pistes a l'enemic sobre l'estat de les tropes desplegades al front. També perquè informar contínuament de la mort de soldats ataca la popularitat dels executius i fa créixer el rebuig de la població al conflicte.

Evidentment, la difusió de les baixes militars –tant les pròpies com les del contrari– forma part de la guerra de propaganda i de relats que es lliura en qualsevol conflicte. Les Nacions Unides defensen que mai es poden considerar fiables les xifres presentades per parts implicades en el conflicte, ja que cada bàndol té interès a incrementar les baixes del contrari i reduir les pròpies. Per tant, les paraules de Zelenski aquest diumenge cal posar-les en quarantena.

Després de dos anys, les tropes ucraïneses comencen a estar al límit: els que no han mort o han quedat mutilats estan exhaustos perquè han de lluitar durant mesos sense que els donin permís per visitar les famílies. Davant aquesta perspectiva, el govern de Zelenski està preocupat perquè el ritme d’inscripcions a les tropes ha baixat i cada cop més joves intenten escapolir-se d’anar al front. L’exèrcit de Kíiv, que ha intensificat les campanyes de reclutament, demana entre 450.000 i 500.000 nous soldats per plantar cara a les extenses tropes de Vladímir Putin, plenes de presoners que lluiten a canvi de la llibertat i, si cal, de mercenaris.

Amb la guerra estancada i Rússia portant la iniciativa en tots els fronts, Zelenski ha insistit que el futur del conflicte depèn de l'enviament d'armes per part d'Occident. “Si avui o en els pròxims mesos Ucraïna rebés deu sistemes Patriot i poguéssim fer servir aquests sistemes més a prop de la línia de front, [els avions russos] no s'aproparien a nosaltres, retrocedirien, trencaríem les seves línies de defensa i avançaríem”. El líder ucraïnès ha afegit que la situació al front canviaria radicalment si Ucraïna rebés quantitats similars d'aquests i de dos o tres tipus més d'armament occidental.

Negociar amb Putin?

En la roda de premsa d'aquest diumenge, a Zelenski també li han preguntat sobre la possibilitat d'iniciar negociacions amb la Rússia de Putin. El president ucraïnès ha tornat a descartar qualsevol escenari de negociació amb el president rus mentre aquest no accepti la seva retirada d'aquesta guerra. “És possible parlar amb una persona sorda? És possible parlar amb una persona que mata els seus oponents?”, ha dit sobre el líder del Kremlin. En aquest sentit, ha insistit en la seva fórmula de pau –un document que exigeix, entre altres coses, la retirada de les tropes russes de tot el territori ucraïnès– com a únic marc de negociació possible.

“Li oferirem una manera [a Putin] d'acceptar que ha perdut la guerra, i que va ser un gran error”, ha continuat Zelenski, que espera celebrar aquesta primavera a Suïssa una cimera internacional perquè el nombre més gran possible de països doni suport a la seva fórmula de pau. Un cop recollit el suport d'aquests països, ha explicat el president, el document es presentarà a Putin.

stats