Internacional 15/08/2021

Evacuació general de les ambaixades de Kabul davant l'entrada dels talibans

Els radicals haurien ocupat ja el palau presidencial

G. A. M.
2 min
Un helicòpter militar participa en l'evacuació de l'ambaixada dels Estats Units, aquest diumenge a Kabul

Els Estats Units han traslladat a l'aeroport de Kabul tot el seu personal de l'ambaixada després de l'arribada a la ciutat dels talibans, que d'aquí poc tindran el control total de l'Afganistan. Els insurgents han informat, a més, que ja han pres el palau presidencial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'aeroport, on s'estan organitzant les evacuacions, fonts oficials de l'ambaixada han explicat a Reuters que la situació de seguretat "està empitjorant" per minuts, i que s'han registrat "trets" i es podria haver provocat un incendi dins el mateix aeroport.

Per garantir l'evacuació, el Pentàgon va desplegar 5.000 militars. A l'aeroport, s'està procedint a una evacuació que l'administració nord-americana no confirma si serà total. La "presència diplomàtica mínima" al país operarà per ara des de l'aeroport, informa Efe, tot i que la CNN ha explicat que aquesta mínima delegació podria quedar del tot clausurada dimarts. Part de l'evacuació de l'ambaixada a l'aeroport s'ha fet per helicòpter.

L'ambaixada espanyola, com la gran majoria, també ha posat en marxa la seva evacuació i "la part logística, llista de persones a evacuar, mitjans de transport i identificació estan preparades", ha informat el ministeri d'Assumptes Exteriors, que s'ha reservat més detalls per garantir la seguretat dels qui han d'abandonar el país. Segons el ministeri, els intèrprets i col·laboradors afganesos de l'ambaixada podran marxar amb la delegació espanyola.

El Regne Unit ha anunciat que mantindrà el seu ambaixador a Kabul, però permetrà que marxin tots els treballadors que ho desitgin. França ha desplaçat la seva ambaixada prop de l'aeroport mentre acaba de detallar l'abast de la seva evacuació.

El govern del Nepal, per la seva banda, evacuarà milers d'immigrants nepalesos que viuen al país. Es calcula que uns 20.000 nepalesos estan vivint ara mateix a l'Afganistan, una xifra indefinida però superior als 8.000 reconeguts, ja que molts estan sense documentar.

stats