Internacional 23/06/2021

Rússia dispara contra un destructor britànic al Mar Negre, prop de Crimea

Londres nega que una fragata i un avió de combat hagin interceptat el rumb d'un vaixell de la Royal Navy

2 min
Imatge de la fragata HMS Defender, de la Royal Navy, que aquest dimecres ha rebut foc d'advertiment de un navili i un avió de la Federació Russa

LondresConfús episodi en aigües del mar Negre prop de la península de Crimea. Mentre que les autoritats militars russes han informat aquest migdia de dimecres que un vaixell i un avió de combat de la Federació han disparat foc real d'advertiment a prop d’un destructor britànic que solcava el mar Negre, el ministeri de Defensa britànic ho ha negat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb les informacions de Moscou, l'HMS Defender, de la Royal Navy, havia entrat en les aigües territorials russes a prop de la península. Per contra, Londres ha informat que no només no hi havia hagut cap acte d'advertiment, sinó que havien informat que el vaixell navegava dins dels límits territorials d'Ucraïna.

L'incident, en tot cas, ha tingut lloc al cap Fiolent, al sud de Crimea, un territori que la Federació Russa es va annexionar el 2014, tot i que el moviment no ha sigut reconegut per la comunitat internacional. La patrullera russa hauria disparat dues vegades en direcció al rumb que seguia el destructor de la Navy, i un avió de combat Sukhoi Su-24, un supersònic, hauria llançat quatre bombes de fragmentació de gran potència, també en la direcció del rumb del vaixell, segons els informes russos. "Al destructor l'havien advertit que s'utilitzaria foc real si traspassava la frontera de la Federació Russa. No ha reaccionat a l'avís", ha informat el ministeri de Defensa rus. L'agregat militar de l'ambaixada britànica ha sigut cridat a consultes al ministeri de Defensa rus, segons informa l'agència de notícies Interfax.

Però el ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, ha assegurat tot el contrari. En un comunicat oficial ha comentat: "'L'HMS Defender estava fent un trànsit rutinari i ha entrat en un corredor reconegut internacionalment. Com és rutinari, els vaixells russos van seguir de prop el seu pas i se'ls va advertir dels exercicis d'entrenament a la seva àrea" que en aquell moment feien els russos. "El foc no es va dirigir al vaixell, i no reconeixem l'afirmació que es van llançar bombes al seu pas", ha afegit.

L'HMS Defender és un destructor tipus 45 que forma part del Carrier Strike Group del Regne Unit. La Royal Navy assegura en la seva pàgina web que el vaixell està fent missions al mar Negre. A principis de la setmana era al port d’Odessa, al sud d’Ucraïna, país amb què el Regne Unit ha signat un acord per fer conjuntament vaixells de guerra i construir dues bases navals. El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, ha assegurat després que transcendissin els fets que els advertiments russos contra el vaixell britànic mostren la política agressiva i provocativa de Moscou, que constitueix "una amenaça per a Ucraïna i els seus aliats". Kuleba ha demanat, a través del seu compte de Twitter, aprofundir en la "cooperació entre Ucraïna i els aliats de l'OTAN al mar Negre". Ni el ministeri de Defensa britànic ni la Royal Navy han comentat fins ara els fets.

stats