Internacional 16/07/2014

Israel demana a 100.000 palestins del nord de Gaza que abandonin les seves cases

Ja són més de 200 els morts i 1.500 els ferits en l'ofensiva israeliana a la franja

Efe
3 min
Bombers palestins intenten apagar les flames a una casa, després d'un bombardeig israelià a Gaza / AFP

Gaza / JerusalemL'exèrcit israelià ha demanat aquest dimecres a uns 100.000 palestins del nord de Gaza i de dos barris de la capital de la franja que abandonin les seves cases "per la seva pròpia seguretat" davant la possibilitat de nous bombardejos a la zona.

Els missatges d'alerta s'han enviat a través de missatges a mòbils, trucades telefòniques i pamflets a la zona de Beit Lahia, al nord del territori palestí, i als barris de Shayaía i Zeitun, a Gaza capital.

Segons alguns mitjans locals, prop de 80.000 palestins han obviat els advertiments d'Israel i continuen a casa seva.

"Per la teva pròpia seguretat se't demana que evacuïs la teva residència immediatament i marxis cap a la ciutat de Gaza aquest matí de dimecres, 16 de juliol, abans de les 08.00 hores", assenyala un dels pamflets distribuïts per l'exèrcit israelià.

Una font militar ha assegurat que, des d'aquesta mitjanit de dimecres, l'exèrcit ha atacat 75 objectius a Gaza.

La nit de dissabte passat l'aviació israeliana ja va llançar milers de pamflets a la població del nord de la franja advertint-los d'un bombardeig imminent contra objectius relacionats amb Hamàs i el llançament de coets. Gairebé 18.000 palestins van abandonar les seves llars a Beit Lahia, fent cas de l'avís, 4.000 dels quals van buscar asil a les escoles de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, que van quedar desbordades.

A diferència d'altres conflictes bèl·lics a la regió, com a Síria o l'Iraq, la població civil no involucrada en el conflicte armat a Gaza no té la possibilitat d'abandonar del tot les zones de combat o anar a llocs segurs i habilitats per a desplaçats o refugiats. Això és perquè l'enclavament mediterrani té les dues úniques sortides al món, per Israel i Egipte, bloquejades i limitades exclusivament a casos humanitaris.

Malgrat que en els últims dies desenes de palestins amb doble nacionalitat han pogut escapar de la franja, la major part de la població civil de Gaza, un dels territoris més poblats del món, amb prou feines es pot desplaçar uns quilòmetres d'on tenen lloc els bombardejos.

Des que l'executiu israelià va iniciar el passat 8 de juny l'ofensiva bèl·lica Marge Protector, més de 200 palestins han perdut la vida i 1.500 han resultat ferits.

Per altra banda, un civil israelià va morir ahir per l'impacte d'un coet quan distribuïa menjar entre els soldats en el pas fronterer d'Erez, al nord de Gaza.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir ahir a la nit que Hamàs no li "ha deixat cap altra opció que intensificar les seves accions" contra el moviment islamista, encara que no va aclarir de quina manera s'ampliarà l'ofensiva militar a Gaza.

En nou dies d'operacions, Israel ha atacat aproximadament 1.750 blancs, i des del migdia d'ahir, quan va reprendre els bombardejos després d'un recés de 6 hores, ha abatut un centenar d'objectius.

La meitat d'aquests objectius, assegura l'exèrcit israelià, són llançadores de coets, mentre que la resta són túnels, magatzems d'armes i instal·lacions per a la seva manufactura, a més de complexos militars.

Les milícies palestines, per la seva banda, han disparat més de 1.260 coets des de Gaza en el transcurs del conflicte, 985 dels quals han arribat a territori israelià i 225 han estat interceptats per les bateries del sistema de defensa aeri Cúpula de Ferro, com per exemple quatre disparats aquest matí contra l'àrea metropolitana de Tel Aviv.

stats