Internacional 11/10/2021

Gairebé 2 milions d'afectats per inundacions a la Xina

La pluja torrencial obliga a tancar 60 mines de carbó i agreuja la crisi energètica

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Habitants de Shanxi intenten treure l'aigua del seu carrer inundat.

BarcelonaLes fortes pluges torrencials que cauen sobre la província xinesa de Shanxi des de divendres han deixat 1,7 milions d'afectats, 120.000 dels quals han hagut de ser evacuats, segons ha informat aquest dilluns el departament de Gestió d'Emergències de la regió. A més, com a mínim cinc persones han mort, segons Reuters.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre les greus conseqüències dels aiguats també hi ha la inundació d'unes 60 mines de carbó, que han hagut de tancar. Shanxi, una província del nord de la Xina, és on es concentra la principal producció de carbó del país, cosa que agreuja de retruc la crisi energètica que pateix el gegant asiàtic.

La Xina pateix escassetat elèctrica des de finals de setembre, cosa que ha forçat a imposar talls de subministrament i ha afectat l'activitat industrial. Tot i que el país té moltes mines de producció de carbó, no són suficients per cobrir la demanda perquè només en garanteixen el 60%. Segons mitjans estatals, a finals de setembre el govern va enviar un comunicat oficial a diverses mines del nord del país per sol·licitar-los un augment de la producció. Però el pla no ha sortit bé i en una província on no sol ploure s'ha triplicat la quantitat de precipitacions en tot el mes d'octubre. Una pluja que encara s'espera que s'allargui i s'estengui a més províncies.

Entre les conseqüències també hi ha l'enfonsament d'unes vies de tren clau per transportar combustible. Un obstacle més per aconseguir sortir de la crisi energètica, una necessitat imperant un mes abans del començament de l'hivern.

Destrosses sense precedents

Algunes preses no han pogut suportar la pressió de l'aigua del riu Fen i s'han enfonsat. Les dades recollides fins ara indiquen que més de 17.000 cases han quedat destruïdes i unes 190.000 hectàrees de conreus s'han malmès. Alguns pobles s'han inundat i molts dels seus residents han quedat atrapats. També ha patit el patrimoni cultural de la província. La muralla històrica de la ciutat de Pingyao, patrimoni de la humanitat de la Unesco, ha quedat parcialment destrossada per l'impacte de l'aigua, i el temple de Jinci, el complex de temples més antic del país amb 1.400 anys d'antiguitat, també ha patit danys.

La pluja també ha afectat la província veïna de Shaanxi, on més de 18.000 persones han estat evacuades arran de l'ensorrament d'una presa del riu Luo. Informacions de la cadena estatal CGTN indiquen que el cabal del riu és el més abundant en les últimes quatre dècades.

stats