Internacional 22/11/2019

Gasos lacrimògens contra un seguici de taüts a Bolívia

La policia dispersa violentament una marxa lenta amb els cossos de víctimes de la repressió

Ara
2 min
La Policia va carregar amb gas lacrimogen contra la marxa amb taüts pels carrers de La Paz

Barcelona"No respecten ni els morts". És el plany que se sentia entre els assistents a la marxa que duia els cossos de cinc dels vuit manifestants morts en una protesta contra el nou govern interí de Bolívia que presideix Jeanine Áñez després de la dimissió d'Evo Morales. La policia ha atacat la llarga comitiva amb gasos lacrimògens, i familiars i amics han començat a córrer i han deixat els taüts abandonats al mig del carrer. Una trista imatge de les revoltes que des del 24 d'octubre fan tremolar la societat boliviana.

La processó amb els fèretres va sortir de Senkata, a la localitat veïna d'El Alto, en direcció al centre de la capital del país, La Paz, amb els taüts embolicats amb la wiphala, la bandera multicolor dels moviments indígenes bolivians. En total, més de 14 hores de marxa durant les quals l'enorme afluència de gent permetia avançar molt lentament pels carrers. Moltes botigues i empreses van decidir tancar les portes al pas de la gran comitiva com a senyal de dol i de respecte, el mateix que van voler fer els milers de persones que van desfilar per donar l'últim adeu a les vuit persones mortes a mans de la policia i l'exèrcit. De nou, però, les forces de l'ordre van disparar amb foc real per dispersar una multitud que bloquejava l'accés a una planta de distribució de combustible al barri de Senkata, un dels graners de simpatitzants de l'expresident Evo Morales.

La marxa es va convertir en un acte reivindicatiu i de protesta contra la brutal repressió ordenada pel govern d'Áñez, que ha donat llibertat a l'exèrcit i a la policia per actuar contra els manifestants antigovernamentals. "Áñez, colpista, el poble no et vol", cridaven milers d'homes i dones, moltes d'elles cholas, indígenes aimares, com el mateix Morales, que sostenen que la dimissió de l'exdirigent es deu a la pressió de les oligarquies per controlar els recursos naturals de Bolívia. "Volem justícia", va dir a l'agència Efe Marlene Limachi, una dona de Senkata.

A l'arribar a La Paz, un grup de manifestants va col·locar un dels taüts sobre una tanqueta militar, un gest irònic per denunciar la versió oficial que els manifestants pertanyien a grups armats. Va ser el senyal perquè els agents comencessin a llançar gasos lacrimògens contra el seguici i la multitud va començar a córrer atemorida. La desbandada va fer que es deixessin dos dels fèretres en solitari en plena via.

stats