Internacional 29/07/2020

Un supremacista blanc, sospitós de l'origen dels aldarulls en les protestes de Minneapolis per la mort de Floyd

Així ho assenyala una investigació policial, mentre que Trump havia assenyalat els antifeixistes

Neil Macfarquhar / The New York Times
2 min
Acusen d’homicidi involuntari el policia que va matar Floyd

Nova YorkUn home alt, vestit de cap a peus de color negre, incloent una màscara de gas de color negre i un paraigua també negre, apareix en un vídeo en què porta una massa a la mà amb la qual va trencant tranquil·lament les finestres d’una botiga de recanvis d’automòbils a la ciutat de Minneapolis. Aquesta va ser una de les primeres gravacions a fer-se viral arran dels incidents i aldarulls a les protestes a Minneapolis després de l’assassinat de George Floyd a mans de la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat que el vídeo va ser àmpliament compartit, la figura d’aquest home era misteriosa i va ser batejat com a Umbrella Man (l’Home del Paraigua) i va convertir-se en el centre de diverses conspiracions a les xarxes socials.

Després de diversos intents frustrats de la policia de Minneapolis per identificar-lo, els investigadors van rebre una pista sobre quina podria ser la identitat d’aquest individu al qual no havien pogut identificar malgrat els esforços de reconeixement facial a partir de les imatges enregistrades el dia de l’inici dels aldarulls a la ciutat.

Membre de bandes criminals

A partir de llavors, van fer servir altres fotografies del sospitós, inclòs el seu carnet de conduir, fins anar a parar a un home vinculat amb grups supremacistes com la banda de motoristes considerada criminal Hells Angels (Àngels de l’Infern), així com membre associat dels Aryan Cowboys, una banda de presons de Minnesota i Kentucky.

La policia va requerir dilluns als jutjats una declaració jurada per poder registrar el telèfon mòbil del sospitós el dia 27 de maig, per esbrinar el seu paratge quan la botiga en qüestió va ser objecte d’actes vandàlics. De moment, no hi ha ningú acusat formalment. La investigadora de la policia de Minneapolis, Erika Christensen, assenyala que aquest incident protagonitzat per l’Home del Paraigua va ser el detonant de l’escalada d’actes vandàlics dos dies després de la mort de Floyd.

“Va crear una atmosfera d’hostilitat i tensió. Va originar una reacció en cadena d’incendis i saqueigs després que les protestes fossin relativament pacífiques”, va afirmar Christensen. La declaració jurada també manté que el sospitós, de 32 anys, buscava el conflicte racial. A més de trencar finestres de l’esmentat comerç de recanvis d’automòbils, també va fer pintades a les portes per incitar al saqueig d’establiments i els aldarulls.

Aquest episodi, que assenyala com a principal sospitós de l’origen dels aldarulls un sospitós vinculat amb bandes supremacistes, xoca amb les afirmacions de l’administració Trump, que sovint ha intentat culpar del vandalisme les protestes nacionals amb agitadors d’esquerres. El fiscal general William Barr va afirmar que “en molts llocs” les protestes van ser dirigides per “extremistes d’extrema esquerra”, però no hi ha proves que els grups antifeixistes coordinessin aquestes manifestacions.

Copyright The New York Times

stats