Internacional 28/08/2019

La reina suspèn el Parlament de Westminster i facilita així els plans de Brexit dur de Boris Johnson

El 'premier' ho justifica amb la presentació d'un nou programa de govern el 14 d'octubre

Quim Aranda
3 min
Un cap gros amb la cara de Boris Johnson enterra la democràcia britànica, en una concentració contra els plans del primer ministre britànic, al davant del Parlament

La reina d'Anglaterra, Elisabet II, ha ordenat aquest dimecres la suspensió del Parlament de Westminster a mitjans de setembre i atén així a la petició del nou primer ministre britànic, Boris Johnson, que pretén així evitar que els diputats de l'oposició tinguin prou temps per fer qualsevol maniobra legislativa que pugui entorpir una sortida de la Unió Europea (UE) sense un acord. En un comunicat del Palau de Buckingham fet públic aquesta tarda de dimecres s'ha notificat que la cambra quedarà sense activitat entre el 9 i el 12 de setembre i fins al pròxim 14 d'octubre, quan només quedin 15 dies per fer efectiu el Brexit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dimarts vinent, 3 de setembre el Parlament tornarà a obrir les portes després de les vacances estivals però tornarà a quedar suspès la setmana següent, seguint els plans del primer ministre sancionats per la reina. Així, la cambra quedarà sense activitat durant 23 dies.

La petició de Johnson ha arrossegat la reina a implicar-se de ple en el debat polític del Brexit. La monarca, que s'ha reunit aquest migdia amb el seu consell privat a Balmoral, la residència d'estiu a Escòcia, no tenia pràcticament cap possibilitat de negar-se a la petició de Downing Street.

Prèviament a l'ordre reial, el president del Parlament, John Bercow, havia reaccionat iradament davant la decisió del govern. En una declaració del tot inusual, Bercow havia afirmat que "es tracta d'un atropellament constitucional".

"Com vaig dir al davant de Downing Street –ha afirmat Johnson–, no haurem d'esperar fins al 31 d'octubre abans de continuar amb els nostres plans per tirar endavant aquest país. Es tracta d’un nou govern amb una agenda molt emocionant... Hem de presentar nous i importants projectes de llei. Per això, farem el Discurs de la Reina el 14 d'octubre".

Ahir, dimarts, els diferents líders de la resta de partits que no donen suport a un trencament a la valenta amb la UE es van reunir i van acordar fer tot el possible per aturar aquesta opció. Negant la veu d'un Parlament que s'hi oposa, Johnson fa una maniobra d'alt risc polític, pel que comporta la implicació de la monarca en un debat que divideix en dos el país. Jeremy Corbyn (laborista), Jo Swinson (liberaldemòcrata), Anna Soubry (de l'Independent Group), Hywel Williams (del Play Cymru) i Ian Blackford (de l'SNP) van signar un compromís per aturar el no acord.

A la pràctica, però, si finalment, com es preveu, l'11 de setembre el Parlament britànic tanca les sessions fins a l'esmentat 14 d'octubre, la cambra pràcticament no tindrà cap possibilitat de frenar el no acord per manca de temps.

En la seva compareixença, però, Johnson ho ha negat: "Això és completament fals. Si ens fixem en què fem, estem presentant un nou programa legislatiu sobre la delinqüència als hospitals, assegurant-nos que disposem del finançament educatiu que necessitem i que hi haurà prou temps per a les dues parts de la cimera crucial del 17 d’octubre. Prou temps perquè els parlamentaris debatin sobre el Brexit i totes les altres qüestions".

La possibilitat que el 'premier' prengués una decisió tan dramàtica, que, a la pràctica, suspèn la democràcia més antiga del món, ha estat al damunt de la taula des que es va produir el procés de successió de Theresa May al davant del Partit Conservador. Figures rellevants de la vida política britànica, com l'exprimer ministre John Major, van assegurar que portarien el govern als tribunals per impedir-ne la suspensió.

Una de les primeres personalitats a reaccionar ha sigut Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia. En una piulada, la líder del Partit Nacional Escocès ha assegurat: "Sembla, doncs, que Boris Johnson podria estar a punt de tancar el Parlament per forçar el Brexit sense cap acord. Tret que els diputats es reuneixin per detenir-lo la setmana que ve, avui passarà a la història com un dels dies més foscos per a la democràcia del Regne Unit".

Per contra, i sense sorpreses, el president Donald Trump ha mostrat la seva satisfacció pel pas que ha donat Johnson, a qui ha qualificat de governant "genial" per al Regne Unit. En un missatge a Twitter, el nord-americà ha carregat contra el laborista Corby, ha qui li ha augurat que ho tindrà "difícil" per aconseguir els suports necessaris per sumar en una virtual moció de censura en contra del primer ministre.

stats