Nacions Unides

Guterres admet que moltes institucions de l'ONU han quedat "passades de moda"

També reconeix que és difícil fer complir les resolucions del Consell de Seguretat

Pau Lizana Manuel
2 min
António Guterres, durant la roda de premsa que ha realitzat aquest dijous.

BarcelonaEl secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha reconegut que algunes institucions de l'ONU estan "desfasades". "Els actors polítics actuen amb total impunitat. És molt difícil fer complir les resolucions del Consell de Seguretat", ha declarat també. Sense anar més lluny, per exemple, Israel ha incomplert reiteradament les resolucions de l'alt òrgan de l'ONU. "Hem d'adonar-nos que algunes institucions han passat de moda", també ha dit el secretari general, que espera poder obrir un període de reforma en la Cimera pel Futur, que ha convocat per al setembre vinent. Així mateix, ha assegurat que el món "avança cap a un sistema multipolar" i que ens trobem en un període de transició "caòtic".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva primera roda de premsa aquest any, el mandatari també s'ha mostrat ferm i ha insistit en la solució dels dos estats per al conflicte entre Israel i Palestina. "Estic compromès amb la lluita contra l'antisemitisme, però també treballaré perquè Palestina sigui reconeguda com a estat", han estat les seves paraules textuals. El secretari general ha criticat les operacions militars a la Franja i ha demanat evitar "passi el que passi una operació devastadora a Rafah", la ciutat del sud de Gaza on està refugiada més de la meitat de la població de l'enclavament. Les Nacions Unides ja van advertir que un atac terrestre sobre aquesta ciutat seria un crim de guerra. "Les operacions militars a Gaza s'han dut a terme de forma no humanitària", ha assegurat el secretari general.

Treva a Gaza

Guterres també ha dit que les negociacions entre Hamàs i Israel continuaran tot i la negativa de Jerusalem a la treva proposada pel grup islamista dimecres. "Estaran centrades en l'alliberament d'ostatges, Israel està especialment interessat que aquestes negociacions proliferin", ha declarat. També ha defensat les decisions del Tribunal Internacional de Justícia. "És l'òrgan adequat i és absolutament essencial que les seves decisions siguin aplicades immediatament", ha afirmat.

El secretari general també s'ha referit als dotze treballadors de l'UNRWA (Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina) que presumptament van col·laborar amb Hamàs el 7 d'octubre. Guterres ha defensat l'expulsió dels empleats perquè les sospites eren "creïbles i d'alt risc" i s'ha mostrat d'acord amb la investigació interna que va engegar l'ONU quan es va saber la notícia. "L'UNRWA és la base de la distribució humanitària al territori, és irreemplaçable i indispensable", ha recordat per destacar la importància d'aquest organisme per garantir la supervivència de la població palestina a Gaza.

stats