Internacional 06/08/2019

Hiroshima insta els joves a no oblidar la tragèdia nuclear en el 74è aniversari del bombardeig

L'alcalde de la ciutat demana als líders mundials que signin el Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears

Ara
2 min
Acte de commemoració del bombardeig al parc de la Pau

BarcelonaHiroshima es torna a erigir com a símbol de la lluita contra les nuclears 74 anys després de la tragèdia atòmica. L'alcalde de la ciutat japonesa, Kazumi Matsui, ha instat el joves a no oblidar ni menysprear els fets i ha fet una crida als líders mundials, especialment del Japó, a signar el Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears de les Nacions Unides, que no ha rebut el suport de cap gran potència mundial –ni tampoc l'espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Per enfrontar-nos a les circumstàncies actuals i aconseguir un món pacífic i sostenible, hem de transcendir a les diferències d'estatus i opinió [...]. Per aconseguir-ho, les generacions que venen no han de menystenir els bombardejos atòmics i la guerra considerant-los fets dels passat", ha dit Matsui en el seu discurs durant la cerimònia de commemoració al parc de la Pau, epicentre del bombardeig. Davant de representants de 90 països, Matsui ha llegit poemes i textos escrits per supervivents i ha demanat un "esperit de tolerància" a la societat per lluitar perquè no torni a passar.

"Havent viscut dues guerres mundials, la nostra gent gran va perseguir un ideal: un món més enllà de la guerra. Es van prometre construir un sistema de cooperació internacional. ¿No hauríem de recordar-ho? Us ho demano especialment als joves, que mai heu conegut la guerra, però que liderareu el futur", ha assenyalat.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, també ha fet un discurs sobre un món sense armes, però ha evitat fer referències al tractat.

La commemoració va ser especialment significativa per als habitats de la ciutat el 2016, quan va comptar per primera vegada amb la presència d'un presidents dels EUA. Barack Obama va afirmar llavors en un discurs de gran simbolisme que la memòria de les víctimes de la bomba atòmica "mai ha de desaparèixer", ja que suposa una "esperança per al futur" i "alimenta un canvi".

El 6 d'agost del 1945 a les 8.15 la bomba nuclear 'Little Boy' llançada pels EUA va explotar a 600 metres d'altura. S'estima que, en segons, la detonació va fer augmentar la temperatura fins a més d'un milió de graus centígrads en un radi d'1,6 quilòmetres i que va destruir 12 quilòmetres de la ciutat. A aquella hora els rellotges es van aturar i es calcula que 80.000 persones van quedar calcinades. Milers de persones més van morir durant els dies següents amb greus cremades al cos i a causa de la pluja radioactiva. A més, moltes persones –la majoria estudiants joves– es van mobilitzar fins a la zona 0 per ajudar davant del desconeixement que es tractava d'una bomba nuclear. El nombre de víctimes mortals es va elevar a 140.000 a finals d'any i va augmentar al doble per les conseqüències de la radiació que va provocar malalties i deformacions. Tres dies després de la tragèdia a Hiroshima, una segona bomba va impactar sobre Nagasaki i va deixar prop de 40.000 víctimes mortals. Sis dies després, el Japó es rendia als EUA i posava fi a la Segona Guerra Mundial.

stats