Holanda s'apunta a la prohibició del burca en espais públics

La llei preveu multes de fins a 410 euros

El Parlament d'Holanda ha aprovat un projecte de llei per prohibir l'ús del vel integral islàmic en espais públics del país, com escoles, transports públics, centres sanitaris i edificis governamentals. El text encara necessita la votació del Senat perquè pugui ser aplicable.

La iniciativa sorgeix del Govern del primer ministre, el liberal Mark Rutte, que s'ha proposat vetar l' ús de vels que cobreixen la cara com el nicab o el burca -aquest també oculta els ulls-, així com altres peces com passamuntanyes, tot i que la llei permet l'ús de màscares en festivitats com el Carnestoltes, o les proteccions que utilitzen, per exemple, els soldadors.

Amb la llei a la mà es podrà sol·licitar a la persona que porti alguna de les peces prohibides que se la tregui i, si aquesta s'hi nega, la policia li podrà imposar una multa de fins a 410 euros, segons el diari 'AD'.

El populisme es globalitza

La proposta ha sumat reaccions dispars entre els holandesos, que van des dels que la consideren un pas important des d'un punt de vista simbòlic als que la veuen innecessària perquè el vel integral no és habitual en llocs públics, si bé el seu ús s'ha incrementat els últims anys.

L'ús del vel és mínim als carrers holandesos, però la qüestió ha pres força els últims anys arran de l'augment de suport a l' ultradretà Partit de la Llibertat (PVV) de Geert Wilders , que es declara obertament antimusulmà i que és un dels favorits en les eleccions generals de l'any vinent.

Holanda s'afegeix així a  França i Bèlgica en el grup de països europeus que han prohibit per llei el burca i el vel integral, tot i que el consell d'estat francès va acabar autoritzant-ne l'ús en un municipi que ho impedia.

Més continguts de