Hong Kong redobla la repressió amb una segona llei de seguretat nacional

Carrie Lam anuncia una norma local que tipificarà més delictes contra la dissidència

ARA
2 min
La cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam.

BarcelonaEl 30 de juny del 2020, el règim de Xi Jinping va imposar la llei de seguretat nacional a Hong Kong, que va provocar una onada de protestes durament reprimides i seguides de centenars de detencions, tancaments de mitjans, empresonaments de dissidents i exilis. Aquesta mesura es reforçarà ara amb una segona norma, aquesta impulsada pel Parlament local, que tipificarà nous delictes, redoblant així la repressió a l'excolònia britànica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cap del govern autònom, Carrie Lam, ho ha anunciat aquest dimecres a la sessió inaugural de la nova legislatura a la cambra hongkonguesa, un Parlament, ara ja, sense cap opositor al règim xinès. A les eleccions del desembre, les primeres sota la reforma electoral imposada per Pequín, només es va permetre participar-hi als candidats "patriotes", cosa que va derivar en la participació més baixa de la història, i en un Parlament sense veus crítiques contra la Xina.

Lam ha confirmat que el seu govern redactarà una "legislació local" que compleixi l'article 23 de la Llei Bàsica de Hong Kong –una mena de constitució implementada el 1997 quan l'illa va tornar a estar sota jurisdicció xinesa–, que estableix que la ciutat aprovi les seves pròpies lleis de seguretat nacional. Tot i que no ha detallat quins delictes s'hi inclouran, aquest article parla, per exemple, de traïció, secessió, sedició, subversió i robatori de secrets d'estat. També inclou la prohibició a qualsevol organització política estrangera de dur a terme activitats polítiques a Hong Kong o a les organitzacions polítiques locals que estableixin vincles amb organismes polítics estrangers.

"El procés legislatiu relatiu a l'article 23 forma part de les obligacions constitucionals i no es pot retardar més temps", ha argumentat Lam, que ha detallat que l'avantprojecte de llei es presentarà abans de finals de juny. El 2003 hi va haver un intent de desplegar aquest article, però les manifestacions ciutadanes van obligar el govern a enterrar el projecte. Ara, sense oposició i amb les protestes sufocades, sí que tirarà endavant.

El pròxim mes de març, un comitè de persones fidels a Pequín triarà un nou cap de l'executiu de Hong Kong, ja que el mandat de cinc anys de Lam expira al juny. De moment, no ha dit si pretén postular-se.

Aquest dimecres, Lam ha elogiat la llei de seguretat nacional promoguda des de Pequín, argumentant que té la funció de "garantir l'estabilitat i fer saber a la gent que hi ha conseqüències". "La llei ens imposa prevenir, reprimir i castigar els delictes. Si la prevenció està ben feta, podrem castigar menys", ha afegit.

stats