Ultradreta

Ikea denunciarà la ultradreta per haver utilitzat la seva imatge en propaganda antiimmigració a Bèlgica

La companyia sueca considera que se li han vulnerat els drets "com a marca i imatge corporativa"

2 min
Ikea amplia la seva presència a Catalunya

Brussel·lesEl partit d'extrema dreta flamenc Vlaams Belang ha utilitzat la imatge corporativa de la famosa marca de mobles sueca Ikea per fer una campanya de propaganda política contra la immigració i els refugiats que arriben a Bèlgica. Ha batejat el seu pla contra l'entrada de nouvinguts amb la sigla IKEA ("la immigració pot ser realment diferent", traduït del flamenc), fa servir els colors corporatius de la companyia –que coincideixen amb els de la formació– i el seu logotip.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La companyia sueca ja ha sortit a deixar clar que no hi té res a veure i ha anunciat que presentarà accions legals contra el partit antiimmigració per haver fet servir la seva imatge com a reclam. "Estem molestos perquè s'han violat els nostres drets, com a marca i com a identitat corporativa", diu Ikea en un comunicat. Tot i això, l'empresa sueca ha evitat condemnar les propostes de Vlaams Belang i posicionar-se políticament. "Estem intentant ser políticament neutrals i no volem que la nostra marca es faci servir d'aquesta manera i que la gent es pugui pensar que hi estem al darrere, quan no hi tenim res a veure", afegeix.

Aquesta campanya també vol ser una picada d'ullet al nou govern format a Suècia. Tot i que el partit d'extrema dreta antiimmigració Demòcrates de Suècia (SD) s'hagi quedat sense ministeris, dona suport a l'executiu conservador i ha aconseguit tenir influència política al més alt nivell per primer cop. De fet, Vlaams Belang va celebrar els bons resultats del SD i més d'una vegada ha assenyalat com a exemple a seguir les polítiques que vol aplicar la formació ultra sueca, que també es basen en voler prohibir l'entrada de refugiats i immigrants.

En la mateixa línia, el "programa IKEA" que ha presentat Vlaams Belang consta de cinc mesures antiimmigració perquè "tinguin un efecte dissuasiu" per als migrants que tenen la intenció d'anar a treballar i a viure a Flandes. Algunes de les iniciatives que voldria posar en marxa el partit d'extrema dreta flamenc són restriccions al permís de reagrupació familiar, sobretot pel que fa a la parella i als fills menors, una prova obligatòria per accedir a la ciutadania o complicar-los, encara més, l'accés a ajudes socials.

stats