Internacional 07/07/2019

L'Iran compleix l'ultimàtum i ja supera el nivell d'enriquiment d'urani del 3,67%

Teheran ha confirmat que l'increment serà gradual, cada 60 dies

Ara
2 min
El president de l'Iran, Hassan Rouhani, en un míting davant de milers de seguidors el 6 de maig del 2018

BarcelonaL'Iran ha complert l'ultimàtum que va presentar als països europeus signataris de l'acord nuclear, i aquest diumenge ha començat a superar el nivell d'enriquiment d'urani que en el citat document s'havia fixat en una puresa del 3,67%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'Organització de l'Energia Atòmica de l'Iran, Behruz Kamalvandi,ha sigut l'encarregat d'anunciar-ho en una roda de premsa conjunta amb el viceministre d'Exteriors, Abbas Araghchi, difosa per la televisió estatal. Kamalvandi ha assenyalat que "en unes hores es completarà la tasca tècnica i el procés d'enriquiment superarà el 3,67%" i ha precisat que "demà [per aquest dilluns], quan l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) publiqui el seu informe, el nivell d'enriquiment estarà per sobre "fins i tot d'aquest nivell".

"De moment arribarem a un enriquiment del 5%", el percentatge necessari per al subministrament de combustible per alimentar les centrals elèctriques del país, ha concretat el mateix Kamalvandi, que ha subratllat que per arribar a aquest objectiu "no s'augmentarà el nombre de centrifugadores".

L'enriquiment d'urani serà gradual i arribarà cada 60 dies. Així ho ha confirmat el negociador principal iranià de l'acord, Abbas Araghchi. "El ministre d'Exteriors, Mohammad Javad Zarif, enviarà avui una carta a la Unió Europea per informar de la reducció dels compromisos de l'Iran sobre l'acord nuclear. Deixarem passar un període de 60 dies i repetirem aquesta estratègia", ha dit.

"Volem salvar aquest acord"

Així mateix, Araghchi ha acusat Europa de faltar als seus compromisos pactats en l'esmentat acord, principalment el de protegir l'Iran de les pressions nord-americanes en la seva reincorporació als mercats internacionals, principalment a través de la creació d'un nou mecanisme comercial bilateral.

"Volem salvar aquest acord però cal complir amb les obligacions. Les portes de la diplomàcia segueixen obertes, però necessitem iniciatives noves", ha manifestat el negociador, acompanyat d'altres responsables del govern afganès, en declaracions recollides per Press TV.

Quan Teheran va anunciar que aquest incompliment es materialitzaria aquest diumenge, 7 de juliol, la reacció dels estats europeus va ser clara. En un comunicat conjunt, els ministres d'Exteriors dels tres països europeus signants de l'acord –França, el Regne Unit i Alemanya– i l'oficina de l'alta representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, es van mostrar "ferms i clars" al dir que el seu compromís amb el pacte "depèn del total compliment de l'Iran". "Lamentem aquesta decisió de l'Iran, que posa en dubte un instrument essencial per a la no-proliferació nuclear", van assegurar, i van demanar a Teheran que "faci marxa enrere i eviti noves mesures que soscavin l'acord nuclear".

El Pla Integral d'Acció Conjunta (PIAC), subscrit el juliol del 2015 entre l'Iran i el conegut com a Grup 5+1 –integrat pels Estats Units, Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya–, estipula una sèrie de restriccions al programa nuclear iranià a canvi de les quals la república islàmica es reintegraria als mercats internacionals gràcies a la retirada de les sancions que tenien en aquell moment.

No obstant això, el president dels Estats Units, Donald Trump, va decidir desvincular-se unilateralment de l'acord i reimposar les sancions suspeses pel seu predecessor, Barack Obama. Actualment, la tensió entre tots dos països és extrema, sobretot després que Washington hagi acusat Teheran d'atacar dos petroliers a prop de l'estret d'Ormuz, cosa que la l'Iran nega categòricament.

stats