Pròxim Orient

Israel es prepara per a "una setmana de combats" a Gaza

L'exèrcit israelià intensifica els bombardejos a la Franja contra la Jihad Islàmica, que ja ha llançat més de 400 coets

3 min
L'exèrcit israelià intensifica els bombardeigs a la Franja contra la Jihad Islàmica, que ja ha llançat més de 400 coets

JerusalemSegon dia de bombardejos israelians a Gaza contra objectius de la Jihad Islàmica Palestina (JIP), i de resposta per part del grup terrorista en forma de coets. L'exèrcit israelià, en alerta màxima, preveu "una setmana de combats" a la Franja, on ja han mort 15 persones i més de 150 han resultat ferides, segons dades del ministeri de Salut de Hamàs. La JIP ha llançat prop de 400 coets des de l'inici de l'escalada, divendres passat, sense que hagin causat morts a Israel. Aquest dissabte les sirenes s'han sentit també a Tel-Aviv.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exèrcit israelià està decidit a "atacar críticament" la Jihad Islàmica a Gaza i Cisjordània, en paraules del cap de l'estat major Aviv Kochavi, amb l'objectiu de "prevenir qualsevol atac" i d'evitar que "cap organització en cap lloc pugui danyar la sobirania de l'estat d'Israel". Per la seva banda, el ministre de Defensa, Benny Gantz, ha amenaçat els líders de la JIP a l'Iran, Síria i el Líban: "Ells també pagaran la factura", ha afirmat, durant una visita al sistema Cúpula de Ferro, que ha interceptat centenars de coets des de l'inici de l'escalada.

El govern israelià ha justificat l'ofensiva contra Gaza per les repetides amenaces de la JIP arran de la detenció dilluns d'un líder del grup a la Cisjordània ocupada, que mai es van arribar a materialitzar. També ha assegurat que l'organització tenia "plans avançats" per atacar ciutadans israelians. Des de l'inici de l'operació, l'exèrcit ha destruït objectius militars –magatzems d'armes, plataformes de llançament de coets i torres de vigilància– i ha eliminat el número dos de la JIP, Tayser Jabari, i una quinzena de terroristes. També ha detingut 19 presumptes membres del grup a Cisjordània.

Durant els atacs, han mort almenys dos menors palestins: una nena de cinc anys divendres i un nen d'onze aquest dissabte. L'enviat de l'ONU per a l'Orient Mitjà, Tor Wennesland, ha condemnat l'ofensiva israeliana i el llançament de coets de la JIP, i ha afirmat que "no hi pot haver cap justificació per a cap atac contra civils". "La continuada escalada és molt perillosa. El llançament de coets ha de cessar immediatament i demano a totes les parts que evitin una escalada encara més gran", ha afegit.

Hamàs evita involucrar-s'hi

Malgrat que tot apunta que el conflicte s'allargarà encara uns dies més, l'extensió de l'escalada estarà marcada per la participació (o no) de Hamàs en les represàlies contra Israel. De moment, el grup ha evitat involucrar-se en les hostilitats i l'exèrcit israelià ha eludit, estratègicament, atacar les seves bases i infraestructures a Gaza. 

En aquest sentit, el cap de l'estat major israelià definia divendres l'ofensiva com una "campanya dirigida contra la Jihad Islàmica Palestina" i aquest divendres el general Ghassan Alian demanava a Hamàs, en un missatge en àrab, que s'abstingués d'intervenir-hi: "La responsabilitat està en mans de Hamàs. De qui es preocupa més? ¿Dels residents de Gaza o d'organitzacions terroristes?"

Tot i que els objectius finals de Hamàs i la JIP estan alineats, els seus interessos a curt termini no sempre van de bracet. Els primers governen a la Franja, on tenen responsabilitats civils i més a perdre militarment si Israel els ataca directament; mentre que els segons, més petits i menys potents, es deuen a les seves bases i als interessos de l'Iran, el seu principal patrocinador.

En un missatge dirigit implícitament a Hamàs, el líder de la JIP, Ziad al-Nakhalah, que és a Teheran, ha dit que l'ofensiva israeliana és "una prova per a totes les parts de la resistència". Per la seva banda, Hamàs s'ha limitat a condemnar els bombardejos i ha estat més ambigu en el seu comunicat: “La resistència, amb totes les seves armes i faccions militars, està unida en aquesta campanya i tindrà l'última paraula”.

stats