Japó
Internacional 06/08/2011

El Japó recorda les vícitmes d'Hiroshima amb la mirada posada a Fukushima

El primer ministre, Naoto Kan, ha anunciat que el Japó revisarà la seva política energètica

Efe
2 min
Volada de coloms al Parc de la Pau, on es conserva en peu la simbòlica Cúpula de la Bomba

Hiroshima p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 18.0px 0.0px; line-height: 18.0px; font: 14.0px Georgia; color: #525252} La bomba atòmica va arrasar Hiroshima el 6 d'agost del 1945. La commemoració de 66è aniversari ha servit per recordar també les víctimes de Fukushima, i el ministre nipó Naoto Kan ha qüestionat "el mite de la seguretat" de l'energia nuclear.

A les 8.15 hora local (les 23.15 d'ahir), s'ha fet un minut de silenci per recordar el moment en què la bomba va caure sobre la ciutat. Entre els 50.000 assistents a l'homenatge hi havia representants de 70 països, inclosos els Estats Units.

La bomba d'Hiroshima, i la que va caure tres dies més tard a Nagasaki, va acabar amb la vida de 140.000 persones. El nombre de víctimes mortals vinculades de manera directa o indirecta a la tragèdia s'eleva a 275.230.

Enguany, la cerimònia de record ha estat marcada per l'accident nuclear de Fukushima, provocat pel terratrèmol de l'11 de març i que al cap de cinc mesos de la tragèdia continua desprenent material radioactiu. El primer ministre ha expressat el seu "profund pesar" per haver cregut en el "mite de la seguretat" de l'energia nuclear i ha promès investigar a fons les causes de l'accident a la central de Fukushima. També ha anunciat que el Japó "revisarà la seva política energètica des de la base" per reduir la dependència de les centrals atòmiques.

L'alcalde de la ciutat d'Hiroshima i fill de supervivents de l'accident, Kazumi Matsui, ha sol·licitat al govern mesures "per tornar a guanyar la comprensió i confiança de la gent". A més de reclamar l'abolició de les armes nuclears, ha recordat que els Estats Units "continuen duent a terme proves nuclears i altres experiments relacionats".

A més dels cartells per reivindicar la pau, els manifestants han exhibit pancartes en què adverteixen que el 30% de l'energia prové de les nuclears, un percentatge que podria ser del 53% l'any 2030.

stats