Vaticà

Javier Milei es reuneix amb el Papa, després d'haver-lo titllat d'"imbècil" i de "comunista"

El president argentí diu que el pontífex està "satisfet" amb el programa econòmic del seu govern

3 min

RomaEl papa Francesc s'ha reunit aquest dilluns al Vaticà amb el president argentí, Javier Milei, malgrat que el 2020 el polític d'ultradreta, que s'identifica com a catòlic, va qualificar el pontífex d'“imbècil” i va dir que “és el representant del maligne a la Terra”. L'any passat va dir que el Papa sempre "es posa al costat del mal" perquè defensa la recaptació d'impostos. I al setembre, en la recta final de la campanya que el va portar a la Casa Rosada, va dir que el Papa “té afinitat pels comunistes assassins” i viola els deu manaments en defensar la “justícia social”. També el va acusar d'estar a favor de "les dictadures sanguinàries". Per aquesta raó la trobada es considerava d'alt voltatge. En canvi, s'ha allargat més d'una hora, un temps inusual, perquè el Papa no sol dedicar més de 40 minuts a cap mandatari internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Just abans de rebre el president de l'Argentina, Francesc ha mantingut una reunió de treball amb el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Javier Tucho Fernández, que també és argentí i molt proper al pontífex. Preguntat pels periodistes sobre els insults de Milei al cap de l'Església catòlica durant la campanya electoral de l'any passat, el cardenal ha assegurat que al Papa "no li molesten aquestes coses" perquè "entén que és part d'una estratègia de màrqueting".

De fet, diumenge el Papa i Milei ja es van saludar amb una forta abraçada, saltant-se el protocol, a la basílica de Sant Pere durant la multitudinària celebració de canonització de la primera santa argentina, Maria Antonia de la Paz y Figueroa, coneguda popularment com a Mamá Antula. "T'has tallat els cabells", va dir-li rient Francesc al president argentí, que va contestar, també entre rialles: "Me'ls he arreglat". El pontífex també li va donar les gràcies per assistir a la missa i a ell i als seus acompanyants els va dir: "Preguin per mi i jo ho faré per vostès". "Ha sigut molt fort, no m'ho puc creure", va afirmar el president argentí al seu cercle més íntim després de saludar el Papa. De fet, fa poc va canviar la seva opinió sobre Francesc i el va definir com "l'argentí més important de la història".

Intercanvi de regals

Després de l'audiència privada al Palau Apostòlic aquest dilluns entre els dos mandataris, s'ha produït el tradicional intercanvi de regals. El president argentí ha lliurat al pontífex uns dolços típics argentins i galetes de llimona, que eren les preferides de Jorge Mario Bergoglio quan era arquebisbe de Buenos Aires, i una còpia de la carta manuscrita pel canceller José María Gutiérrez el 1854 adreçada a Juan Bautista Alberdi on l'acredita com a representant a Europa. A més, li ha lliurat un quadre amb la postal commemorativa de la primera santa argentina. Per la seva banda, el papa Francesc li ha donat el seu Missatge de la Pau per a aquest any i un medalló en bronze amb una creu i un colom "que simbolitza l'harmonia entre el que és sagrat i el que és diví, unint el cel i la terra".

Més tard, el mandatari argentí ha mantingut una reunió amb el secretari d'Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, el número dos de Francesc, i el secretari per a les Relacions amb els Estats i les Organitzacions, monsenyor Paul Richard Gallagher, amb els quals s'ha aturat en el programa del seu govern per fer front a la crisi econòmica al país llatinoamericà i ha abordat diferents temes de l'actualitat internacional, "en particular els conflictes actuals i el compromís per la pau entre les nacions", segons ha informat en un comunicat l'oficina de premsa de la Santa Seu. Per la seva banda, Milei ha assegurat que el Papa "s'ha mostrat satisfet pel programa econòmic" implementat pel seu govern.

Javier Milei s'abraça al papa Francesc, diumenge passat al Vaticà

El president argentí ha arribat al Vaticà acompanyat de la seva germana, que també és secretària general de la Presidència, Karina Milei; la seva ministra d'Exteriors, Diana Mondino; el titular d'Interior, Guillermo Francos; la ministra de Capital Humà, Sandra Pettovello; el secretari de Culte, Francisco Sánchez, i l'ambaixador a Israel, el rabí Axel Wannish. Més tard, Milei s'ha reunit amb el president de la República Italiana, Sergio Mattarella, i amb la primera ministra, Giorgia Meloni.

El president argentí va aterrar a Roma el cap de setmana passat després de visitar Israel, on va confirmar el seu desig de traslladar l'ambaixada argentina a Jerusalem. A més de fer turisme per la capital italiana, ha concedit una entrevista a un dels canals de Silvio Berlusconi, en què s'ha definit com a "anarcocapitalista" i ha reconegut sentir un "profund menyspreu per l'estat". "Jo considero que l'estat és l'enemic, és una associació per delinquir", ha declarat al programa Quarta Repubblica.

stats