Al-Jazira acusa l'exèrcit israelià d'assassinar d'un tret al cap una veterana periodista palestina

Shireen Abu Akleh, de nacionalitat palestina i nord-americana, cobria una ofensiva al camp de refugiats de Jenín

4 min
Una captura d'imatge d'un video distribuït per la televisió Al-Jazeera, mostra una periodista reaccionant (D) mentre un home no identificat intenta aixecar el cos de la  periodista  Shireen Abu Aqleh assassinada d' un tret a Jenin, a Cisjordània ocupada, l'11 de maig de 2022

JerusalemEs deia Shireen Abu Akleh, tenia 51 anys i era una veterana periodista de la cadena de televisió qatariana Al-Jazira. Tota una icona del periodisme al món àrab que cobria la situació als territoris palestins des de l'any 2000, quan va esclatar la segona Intifada. Aquest dimecres al matí ha mort d’un tret al cap a mans de l’exèrcit israelià, afirma la cadena, mentre cobria els enfrontaments entre soldats israelians i palestins armats a la ciutat de Jenín, a la Cisjordània ocupada. En el moment dels fets, Abu Akleh anava identificada clarament com a periodista i portava casc i armilla antibales. La cadena qatariana ha acusat l'exèrcit israelià d'haver-la assassinat "a sang freda".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Érem quatre periodistes, tots portàvem armilles, tots anàvem amb casc", ha assegurat la reportera palestina Shatha Hanaysha, que era amb Abu Akleh en el moment del tiroteig. "L'exèrcit d'ocupació no ha parat de disparar, fins i tot després que ella ja hagués caigut. Ni tan sols he pogut allargar el braç per treure-la d’allà a causa dels trets. L'exèrcit continuava disparant a matar", ha afegit Hanaysha, convençuda que els reporters eren un "objectiu" dels soldats.

Al-Jazira ha emès les imatges del moment del tiroteig: s'hi pot veure la periodista amb l'equip de protecció estirada a terra i com no podien ajudar-la perquè continuaven els trets.

El govern israelià ha confirmat els enfrontaments entre milicians palestins i l’exèrcit a la zona, on ha portat a terme operacions militars els últims dies, però ha negat ser responsable de la mort de la reportera: "Segons la informació que hem recollit, sembla que palestins armats –que disparaven de manera indiscriminada en aquell moment– han sigut els responsables de la desafortunada mort de la periodista", ha assegurat el primer ministre Naftalí Bennett en un comunicat. El cap de l’executiu ha defensat la incursió a Jenín, que ha enmarcat en els "esforços de contraterrorisme" de l’exèrcit per "acabar amb la onada de terrorisme i restaurar la seguretat dels ciutadans d’Israel".

Testimonis del tiroteig contradiuen la versió israeliana. Ali Samoudi, un altre reporter d’Al-Jazira que era al lloc dels fets i que ha resultat ferit d’un tret a l’esquena, ha indicat que, en el moment de l’atac, "no hi havia cap resistència militar palestina a l’escena". "Anàvem a filmar l'operació de l'exèrcit israelià i de sobte ens han disparat sense demanar-nos que ens n'anéssim o paréssim de filmar", ha dit Samoudi, que està estable i fora de risc. "És un assassinat premeditat de l'exèrcit d'ocupació", ha afirmat, per la seva banda, el director de l’oficina d’Al-Jazira a Palestina, Walid al-Omari.

Intercanvi d’acusacions

El president palestí Mahmoud Abbas ha assegurat que feia "completament responsable" Israel de la mort de la periodista, mentre que el primer ministre Mohammad Shtayyeh ha condemnat la mort d'Abu Akleh afirmant que ha sigut assassinada "mentre complia el seu deure periodístic de documentar els horribles crims comesos pels soldats ocupants" contra el poble palestí.

L’ambaixador dels Estats Units a Israel, Tom Nides, que ha confirmat que la periodista palestina tenia també la ciutadania nord-americana, ha exigit una "investigació exhaustiva sobre les circumstàncies de la mort". La delegació de la Unió Europea a Palestina també ha demanat una "investigació independent" i que "es porti els autors a la justícia".

Els periodistes escorten el cos de Shireen Abu Aqleh, a l'hospital de Jenín.
La periodista d'Al Jazeera Shireen Abu Akleh

Bennett ha assegurat que l’exèrcit investiga els fets i ha informat que havia proposat que delegats de l’Autoritat Nacional Palestina hi participessin, però que s’hi havia negat. "El criminal no pot investigar els seus propis crims", ha afirmat un portaveu del govern palestí en declaracions a la ràdio local Ashams.

Més de trenta palestins morts

La mort d’Abu Akleh es produeix el mateix dia que un altre palestí, un noi de 18 anys, ha mort d’un tret al cor en un incident a Ramal·lah en xocs amb soldats israelians, en plena escalada de la tensió per una onada d’atemptats contra Israel i una contundent resposta militar israeliana a Cisjordània. Segons el ministeri de Salut palestí, més de trenta palestins han mort a mans de l’exèrcit israelià des de finals de març i divuit israelians han estat assassinats en atemptats durant el mateix període. Els últims tres, el 6 de maig en un atac amb destral i arma de foc a la localitat ultraortodoxa d’Elad.

Organitzacions com Reporters Sense Fronteres i la Federació Internacional de Periodistes han condemnat la mort de Shireen Abu Akleh, han exigit una investigació i han alertat de la situació de la professió al país. L’última mort de periodistes a causa d’accions israelianes va ser l’any 2018, quan dos reporters palestins van ser tirotejats per soldats a la frontera amb Gaza. Tot i això, l’atac israelià més sonat contra mitjans de comunicació va ser la destrucció, fa prop d’un any, de l’edifici que allotjava les oficines d’Associated Press i també d'Al-Jazira a la ciutat de Gaza.

Una professió de risc en moltes parts del món

Des de principi d'any, comptant la mort de Shireen Abu Aqleq, 28 periodistes han estat assassinats per fer la seva feina. El lloc més perillós del món per a exercir la professió és Mèxic, on han sigut morts 8 periodistes aquests primers mesos de 2022. Ucraïna és el segon escenari més arriscat, la guerra allà s'ha cobrat la vida de 7 professionals. 

Durant el 2021, Reporters Sense Fronteres va comptabilitzar 50 assassinats. Els països amb les xifres de morts més altes van ser Mèxic (7) l'Afganistan (6), i el Iemen (4). Segons l'Observatori de periodistes assassinats de la UNESCO, a més, dos terços de les víctimes van morir en països que no estan en conflicte armat. Amb tot, representava una xifra inferior a la dels anys anteriors, però la tendència a la baixa serà segurament revertida aquest any, ja que el canvi en la situació d'alguns països, com ara l'Afganistan (on fins avui no hi ha mort cap periodista), contrasten amb l'augment dramàtic que suposa la guerra d'Ucraïna, i l'empitjorament de les condicions a Mèxic (que en menys de mig any ha computat més morts que en tot l'any passat).

stats