El jove agressor de l'escola de Texas va avisar per xarxes de les seves intencions

Totes les víctimes, 19 criatures i dues mestres, van morir a la classe de quart de primària, on Salvador Ramos es va atrinxerar

2 min
Imatge a Instagram de Salvador Ramos, l'autor del tiroteig a la Robb Elementary School, a Texas, que va matar 19 criatures i dues mestres.

BarcelonaEl noi de 18 anys que va disparar indiscriminadament contra els alumnes de l’escola de primària Robb, al petit poble texà d’Uvalde, havia penjat a les xarxes socials fotografies dels seus dos nous rifles i la munició que tenia, tres dies abans de l’atac. Dimarts mateix, només unes hores abans de la massacre, també va deixar un missatge a Instagram: “Tinc un petit secret”, deia, i afegia: “Estic a punt de fer-ho”. Al mateix temps, en missatges enviats a algú de manera privada a través de Facebook, va ser més específic: “Acabo de disparar a la meva àvia”, li va dir: “Ara vaig a disparar en una escola de primària”. L’empresa Meta, propietària de Facebook, està col·laborant amb la policia i és qui ha revelat l’existència d’aquests missatges privats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En efecte, la primera persona a qui va disparar Salvador Ramos –l'autor del tiroteig més mortífer en una escola als Estats Units des de la tragèdia de Sandy Hook el 2012– va ser la seva pròpia àvia, de 66 anys, presumptament perquè la dona, que vivia amb ell, va intentar aturar-lo. Però l'àvia no va morir i va aconseguir travessar el carrer fins a casa d'una veïna per demanar ajuda i avisar la policia. Aquest dimecres la dona estava hospitalitzada i en estat crític.

Ramos va agafar llavors el cotxe de la seva àvia i es va dirigir cap a l’escola de primària. Va estavellar el cotxe al voral de la carretera davant del centre escolar. Imatges d’algunes càmeres de seguretat el mostren entrant a l’edifici, on es va atrinxerar a la classe de quart de primària, és a dir, la de criatures de 9 i 10 anys. És allà on va matar 19 infants i les dues mestres de quart, Eva Mireles i Irma Garcia. Totes les víctimes en una sola classe. Mentre es desenvolupava el tiroteig, la policia va encerclar l’edifici i va anar trencant finestres per intentar evacuar els alumnes i el personal. Finalment, uns agents van entrar a la classe de quart i un d'ells, agent de la patrulla fronterera, va disparar contra Salvador Ramos i el va matar.

Imatge penjada a Instagram per l'autor del tiroteig a una escola de primària de Texas, Salvador Ramos, on es veu un carregador.

Possible víctima de bullying

Segons un company d’estudis de Ramos, el jove agressor havia patit bullying reiteradament: l’agredien i es burlaven de la seva manera de vestir i de la situació financera de la seva família, segons la CNN. Segons els seus companys, havia deixat d'anar a classe de manera regular. Un d'ells també va rebre missatges de Ramos amb fotografies de la seva AR-15 i una motxilla amb munició i diversos carregadors.

Segons han explicat membres del departament de Seguretat Pública de Texas, el jove va comprar un rifle semiautomàtic el dia 17 de març. Va ser el primer que va fer al complir 18 anys. L’endemà, 18 de març, va comprar 375 cartutxos de munició per a aquest rifle, i el 20 de març va comprar un altre rifle semiautomàtic a la mateixa botiga.

Companys de feina de Ramos en una sucursal de la cadena de menjar ràpid Wendy el van descriure, per la seva banda, com un noi introvertit i callat.

stats