Internacional 22/08/2016

"Em sap greu el mal que he fet a Tombouctou"

El jihadista acusat de destruir el patrimoni de la ciutat de Mali es declara culpable i demana perdó en l'inici del judici a l'Haia

Marta Rodríguez
2 min
Al-Mahdi, a l'inici del judici en què s'ha declarat culpable per la destrucció del patrimoni.

Barcelona"Sento un gran dolor per haver de declarar-me culpable. Tots els càrrecs contra mi són precisos i correctes. Em sap greu el mal que han causat les meves accions. Lamento el que he fet a la meva família, al meu país, a la comunitat internacional en el seu conjunt". Són les paraules amb què Ahmad al-Faqi al-Mahdi ha assumit els càrrecs contra ell, en el judici que aquest dilluns ha començat al Tribunal Penal Internacional de l'Haia per la destrucció dels monuments a Tombouctou, la mítica ciutat de Mali, durant els 10 mesos d'ocupació jihadista, el 2012. Aquest és el primer procés penal contra la destrossa de patrimoni i també la primera vegada que un dels processats en aquesta cort es declara culpable.

En la seva declaració inicial, l'acusat s'ha mostrat penedit i ha respost a totes les qüestions plantejades per la fiscal i els jutges del tribunal. "Busco el seu perdó, m'agradaria que em veiessin com un fill que ha perdut el seu camí", ha afirmat per assegurar posteriorment que està preparat per assumir la sentència condemnatòria i ha apuntat que confia que aquesta "sigui suficient per aconseguir el perdó" dels malians.

Al-Mahdi, un cap d'Ansar Dine (la branca local d'Al-Qaida), va presentar-se com un home que complia ordres i que mai va ser partidari de destrossar els mausoleus i tombes de de Tombouctou, coneguda com la 'Ciutat dels 333 sants' i que durant segles va ser un punt de trobada cultural, comercial i intel·lectual entre les cultures tuaregs del nord i negres del sud. "[La destrucció del patrimoni] és una falta greu per la meva part i per això he demanat perdó", ha afirmat. L'acusat ha aprofitat per fer una crida als musulmans de tot el món perquè no l'imitin i "no s'impliquin" en actes similars.

El primer judici per destrucció de patrimoni

El judici és un cas sense precedents en la història, després que hagin quedat impunes altres destruccions de patrimoni reconegut i protegit per la Unesco. En aquest sentit, la fiscal en cap del TPI, la gambiana Fatou Bensouda, ha subratllat que confia que aquest caràcter "històric" suposi la creació de "jurisprudència", i ha demanat al tribunal que tingui en compte la col·laboració i assumpció dels fets que ha fet l'acusat a l'hora de sentenciar. Per al ministeri públic, la destrucció de patrimoni, que els jihadistes consideraven antiislàmic per promoure la idolatrització, és "una agressió deliberada sobre la identitat i els béns culturals", fins al punt que els terroristes l'han fet servir com a "arma de guerra".

Bensouda ha assegurat que la Fiscalia compta amb "nombroses proves del paper central" d'Al-Mahdi en la destrucció intencionada dels monuments protegits, inclosos nou mausoleus dedicats a sants sufís i la porta de la mesquita de Sidi Yahya, del segle XV.

stats