Rússia
Internacional 10/06/2021

La justícia russa il·legalitza les organitzacions vinculades a Navalni

"No anirem enlloc", respon l'opositor des de la presó

S.S.
2 min
L’opositor rus Aleksei Navalni el 2 de febrer durant el judici contra ell.

Com si fos un regal de benvinguda del president rus, Vladímir Putin, al president dels Estats Units, Joe Biden, que acaba d'aterrar a Europa en el seu primer viatge a l'estranger, la justícia russa ha dictaminat aquest dimecres a la nit que les organitzacions vinculades a l'opositor Aleksei Navalni són "extremistes" i, per tant, il·legals. D'aquesta manera, les organitzacions polítiques de Navalni ja no podran presentar-se a les pròximes eleccions al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió del tribunal dona suport així a la posició de la Fiscalia de Moscou, que va denunciar les organitzacions vinculades a Navalni i reclamava la fi de les seves activitats. En concret, es tracta de la Fundació Anticorrupció liderada per l'opositor rus, que ha publicat diverses investigacions sobre presumpta corrupció institucional al país, i la campanya regional de Navalni, que ha organitzat protestes contra el Kremlin. La sentència significa que els membres de les dues organitzacions s'arrisquen a anar a presó i que els congelin els comptes bancaris si continuen les seves activitats. Tot just la setmana passada el president Putin va firmar una nova llei que prohibia a les organitzacions considerades "extremistes" concórrer a les eleccions.

Washington ha condemnat de seguida el moviment com a "molt preocupant", especialment quan arriba tot just abans de la reunió que han de mantenir Biden i Putin la setmana que ve a Ginebra. L'administració del nou president nord-americà ha criticat repetidament l'actuació del govern rus en el cas Navalni, que segueix empresonat després d'haver sigut condemnat a dos anys i mig en un cas de presumpta corrupció que les potències occidentals consideren políticament motivat. De fet, el govern de Putin ha qualificat diverses vegades Navalni com un "agitador dels Estats Units".

"No anirem enlloc", havia respost, fins i tot abans que sortís la sentència definitiva, el mateix Navalni al seu compte d'Instagram: "Digerirem això, planificarem i evolucionarem. Ens adaptarem. No farem cap pas enrere en els nostres objectius i les nostres idees. Aquest és el nostre país i no en tenim cap altre".

stats