Internacional 17/05/2021

La justícia russa posposa l'inici del judici per "extremisme" contra Navalni

La gran quantitat de nou material que ha presentat el fiscal ha obligat a ajornar la vista

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Un policia davant un grafiti a favor de Navalni a Sant Petersburg

BarcelonaUn tribunal rus ha ajornat la primera vista del cas per "organització extremista" contra la Fundació Anticorrupció crítica amb el Kremlin liderada per Aleksei Navalni, ara empresonat a conseqüència de la campanya per il·legalitzar l'oposició al president de Rússia, Vladímir Putin. A finals d'abril, Navalni va dissoldre el seu moviment polític per protegir els seus col·laboradors de la persecució penal, davant la certesa que la seva xarxa d'oficines i la seva Fundació seria declarada "extremista" de manera imminent per la Justícia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els advocats que representen la formació de Navalni, a l'inici de la vista, a porta tancada, la Fiscalia ha presentat una gran quantitat de documents addicionals al cas. El volum de la nova informació ha obligat a fer que les diligències s'ajornin fins al 9 de juny. Els advocats han publicat a les xarxes socials fotografies del material del fiscal: sis grans piles de fulls A-4.

El tribunal està considerant la sol·licitud del fiscal per declarar "extremista" la Fundació Anticorrupció de Navalni i els grups de campanya regionals, una escalada important en la dura repressió contra els partidaris del crític més acèrrim de Putin. El cas forma part d'un seguit d'esforços contundents per deslegitimar i silenciar l'oposició, i va esclatar amb l'enverinament de Navalni, que amb prou feines va sobreviure. Des de la formació desmenteixen completament les acusacions, que consideren que només volen deslegitimar i esborrar del mapa l'oposició al govern abans de les eleccions parlamentàries del mes de setembre.

Com a part de les accions d'aquesta repressió, la cambra baixa es reuneix dimarts per començar a debatre un projecte de llei que prohibeixi als membres "d'organitzacions extremistes" ser elegits legisladors. Així, si el veredicte del judici la inculpa, la formació quedarà fora d'opcions de participació electoral. Els fiscals van sol·licitar a l'abril que la xarxa regional de Navalni i la seva Fundació Anticorrupció fossin designades "organitzacions extremistes", acusant-los de complotar un aixecament amb el suport de l'est a Rússia.

Al mateix nivell que Al-Qaida i l'Estat Islàmic

La xarxa de Navalni està representada per advocats de l'Equip 29, un grup amb seu a Sant Petersburg especialitzat en casos de llibertat d'expressió i traïció. Els advocats han declarat que no és clar per què la vista s'ha de celebrar a porta tancada. El diari empresarial Kommersant ha citat una font que deia que el secret de sumari es deu al fet que alguns dels expedients del cas contenen informació personal de la policia implicada en la dispersió de les protestes de l'oposició. Però el principal aliat de Navalni, Ivan Zhdanov, ha assegurat a Twitter que els materials del cas es mantenen en secret perquè "ningú pugui veure l'absurd de què està passant".

Si la sentència judicial fos inculpatòria, posaria la Fundació Anticorrupció de Navalni al mateix nivell que els membres del grup Estat Islàmic i Al-Qaida i els amenaçaria amb llargues penes de presó.

Navalni es va erigir com a màxim líder del moviment d'oposició de Rússia fa una dècada, liderant enormes concentracions contra el Kremlin motivades per les acusacions de frau electoral el 2011. Fundada aquest any, la Fundació Anticorrupció ha publicat nombroses investigacions sobre els estils de vida fastuosos de l'elit de Rússia. Tot i que a Navalni no se li va permetre presentar-se contra Putin a les eleccions presidencials del 2018, les autoritats havien tolerat durant anys el seu moviment polític, basat en les donacions dels afiliats. Però els analistes diuen que el Kremlin està disposat a no arriscar-se abans de les eleccions parlamentàries del setembre, ja que la fatiga pública augmenta contra el govern de Putin, que ja fa dues dècades que és al poder i la pandèmia del coronavirus exacerba els problemes econòmics.

stats