Internacional 29/04/2021

Navalni reapareix per primer cop després de ser empresonat

Els col·laboradors de l'opositor anuncien la dissolució de la xarxa d'oficines que li donen suport davant la pressió del Kremlin

Ara
2 min
Navalni aquest dijous en la seva intervenció per videoconferència davant el jutge

BarcelonaVisiblement afeblit, amb el cap rapat, molt demacrat i molt més prim que quan va tornar a Rússia, a mitjans de gener, l'opositor al règim de Vladímir Putin, Aleksei Navalni, ha reaparegut aquest dijous per primer cop des que al febrer va ingressar a presó, després de ser condemnat a una pena de tres anys i mig, que a la pràctica va quedar reduïda a trenta-dos mesos, per violació de la llibertat condicional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Navalni ha comparegut aquest dijous davant d'un jutge d'un districte de Moscou per videoconferència des de la colònia penitenciària on es troba per apel·lar contra una multa per haver difamat un veterà soviètic de la Segona Guerra Mundial que havia intervingut en un vídeo a favor del Kremlin.

Malgrat la feblesa del seu aspecte físic, les paraules de Navalni han ressonat tan contundents com de costum. El president Putin és un "rei despullat", ha dit, que "roba a la gent" i priva els russos d'un futur. Els russos, ha assegurat el líder opositor, estan sent convertits "en esclaus" pel règim del Kremlin.

Una altra de les revelacions que ha fet Navalni en l'aparició per videoconferència ha sigut en relació amb el seu aspecte físic. Una recent vaga de fam l'ha deixat en 72 quilos, el mateix pes que quan era un estudiant de batxillerat. Navalni la va iniciar el 31 de març per reclamar que el seu equip mèdic pogués atendre'l per un intens dolor a l'esquena i a les cames. Segons els seus metges personals, el seu organisme es va debilitar tant que la seva vida perillava. El 23 d'abril, després d'haver rebut atenció mèdica independent, per part de facultatius aliens a la institució penitència on està reclòs, va abandonar la protesta.

Però Putin no s'acontenta, només, amb tenir-lo empresonat. Dimarts passat, el seu equip de col·laboradors va explicar que es veien forçats a deixar les seves oficines de campanya. La Fiscalia russa va declarar la Fundació Anticorrupció que lidera Navalni "organització extremista" i els han retirat l'accés als comptes bancaris. A més, les autoritats russes han prohibit també als membres de la Fundació convocar protestes o publicar textos i articles en mitjans de comunicació. Acorralat així per les autoritats russes, Navalni ha anunciat a darrera hora d'aquest dijous que dissolia el seu moviment polític per protegir els seus col·laboradors de la persecució penal, davant la certesa que la seva xarxa d'oficines i la seva Fundació serà declarada "extremista" de manera imminent per la Justícia. "Continuar el treball de la xarxa d'oficines de Navalni en les condicions actuals és impossible", ha afirmat el cap de la seu de líder opositor, Leonid Volkov, en un vídeo publicat a les xarxes socials.

Les oficines de la seva campanya es van posar en marxa l'any 2017, quan el líder opositor va anunciar la seva intenció de presentar-se a les eleccions presidencials de l'any següent. Finalment, la justícia l'hi va impedir, però els equips territorials van seguir funcionant.

stats