Internacional 23/04/2021

L'opositor rus Aleksei Navalni abandona la vaga de fam

Els metges l'han avisat que si continuava la protesta la seva vida perillava

Q.A.
2 min
Aleksei Navalni durant el judici que li van fer a Moscou a principis de febrer.

LondresVint-i-quatre dies després d'haver començat una vaga de fam, i arran del progressiu deteriorament de l'estat de salut, el líder opositor rus Aleksei Navalni ha anunciat aquest divendres que abandonava la protesta. Fins ara Navalni, empresonat després del seu retorn a Moscou a mitjans de gener, i condemnat a tres anys i mig de presó, havia assegurat que la mantindria fins que metges aliens al centre penitenciari on és reclòs no el visitessin per tractar-li els dolors que té a l'esquena. Però aquest divendres, finalment, ha estat examinat per metges externs a la presó, encara que no els de la seva elecció. Li han advertit que la seva vida corria perill si mantenia la vaga i per això ha informat a través d'Instagram que tornaria a acceptar aliments.

Al comunicat assegura que havia rebut dues visites de metges civils i atès el "progrés [de la seva reclamació: ser atès per metges no directament de la presó] i les circumstàncies [l'empitjorament físic], posaré fi a la vaga de fam". El procés de tornar a ingerir aliments "serà gradual", ha afegit. Els metges havien advertit el cap de setmana passat que podia morir "en qualsevol moment". Al seu missatge des de la colònia penal de Vladímir, a l'est de Moscou, assegura: "Estic perdent la sensibilitat en zones dels braços i les cames i vull entendre què és i com es tracta".

Detingut des del gener

El principal crític del president rus Vladímir Putin va ser detingut el 17 de gener, tan bon punt va tornar a Rússia, després d'haver rebut tractament a Berlín per recuperar-se d'un atac amb un gas nerviós que el va deixar en coma. Les autoritats russes, a les quals Navalni ha acusat de l'intent d'assassinat, han negat ser-ne responsables.

Amb tot, el desembre passat Navalni va afirmar que un membre del FSB –l'espionatge rus, hereu del KGB soviètic– li va revelar que li van posar l'agent Novitxok als calçotets per intentar matar-lo. Putin no només ha negat sempre aquesta possibilitat, sinó que a més va arribar a dir, en conferència de premsa, que si l'hagués volgut matar l'opositor no se n'hauria sortit.

El mes de febrer Navalni va ser enviat a una colònia penal per complir-hi més de dos anys i mig de condemna, després que un tribunal decidís que havia incomplert les condicions d'una pena de presó suspesa. Rússia ha rebutjat una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que en demanava l'alliberament atès el risc que corria la seva vida.

Des que Navalvi va ser empresonat, Rússia ha viscut les protestes més grans contra el règim de Putin. Milers de simpatitzants seus han sortit en diferents ocasions als carrers per reclamar-ne la llibertat. L'última vegada, dimecres passat, quan més de 1.700 persones van ser arrestades. La pressió contra l'oposició al règim de Putin, però, és cada vegada més dura. I de res han servit ni les sancions dels Estats Units ni les demandes de la Unió Europea perquè l'alliberin.

stats