Europa
Internacional 06/07/2021

Jutgen per corrupció un exlíder de la ultradreta austríaca

Heinz-Christian Strache va protagonitzar un escàndol quan era vicecanceller i va provocar la caiguda del govern

2 min
L'exvicecanceller austríac i expresident de l'FPÖ Heinz-Christian Strache, aquest dimarts a la sala on se celebra el judici contra ell, a Viena

SabadellL'exvicecanceller austríac Heinz-Christian Strache s'enfronta des d'aquest dimarts a un judici per un suposat cas de corrupció que podria acabar amb una condemna d'entre sis mesos i cinc anys de presó. Strache, que va presidir l'ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ), està acusat d'haver impulsat des del govern un canvi legal per afavorir econòmicament la clínica privada Währing a canvi d'una donació de 10.000 euros per al seu partit. A més, segons la Fiscalia, el gerent de l'hospital, Walter Grubmüller (també imputat), l'hauria convidat a ell i a la seva dona a passar un cap de setmana a l'illa grega de Corfú, amb l'allotjament i els viatges en jet privat pagats.

A la vista d'aquest dimarts, l'advocat de Strache ha argumentat que el viatge es va fer el 2016, un any abans que fos nomenat vicecanceller, i que el polític el va pagar de la seva butxaca. Els dos acusats s'han declarat innocents i han avisat que no tenien intenció de fer cap declaració pública mentre durés el judici, que s'espera que quedi vist per a sentència divendres.

Ibizagate

Strache va ser nomenat vicecanceller d'Àustria el desembre del 2017, arran del pacte entre l'FPÖ i el Partit Popular que va portar el líder d'aquesta formació, Sebastian Kurz, al capdavant del govern. Però el maig del 2019 es va fer públic un vídeo, que s'havia gravat en secret a Eivissa abans de les eleccions del 2017, en què Strache i el número 2 del partit, Johann Gudenus, aparentment negociaven un intercanvi de favors amb una dona que es presentava com la neta d'un poderós oligarca rus.

Aquest cas, conegut popularment a Àustria com a Ibizagate, va provocar la dimissió immediata de Strache tant del seu càrrec al govern com de la presidència de l'FPÖ, que ocupava des del 2005. A més, el pacte de govern es va trencar i Kurz va perdre una moció de censura que va abocar el país a noves eleccions, en les quals la ultradreta va perdre 20 dels 51 escons que tenia i el Partit Popular en va sortir reforçat. Des de llavors, Kurz governa en coalició amb els Verds.

Arran d'aquell escàndol, Strache ha sigut investigat tant per la justícia com per una comissió parlamentària, i és a partir d'aquí que han sortit a la llum el cas que ara s'està jutjant i altres possibles casos de malversació: per exemple, per haver utilitzat fons del partit per pagar el lloguer de casa seva. A la vista judicial d'aquest dimarts, la defensa ha argumentat que els fragments del vídeo d'Eivissa que van aparèixer als mitjans de comunicació portaven a conclusions equivocades i que si es veia el document sencer, d'unes set hores, quedava clar que el polític rebutjava fer cap il·legalitat.

stats