AFGANISTAN
Internacional 30/07/2019

Kabul i l’OTAN maten més civils que els talibans

Mentre les forces progovernamentals sumen 717 morts de civils en els primers sis mesos de l’any, els talibans i la resta de milícies insurgents n’han matat 531

Ara
2 min
Edificis destruïts a Kabul.

BarcelonaEl govern de l’Afganistan i els seus aliats internacionals de l’OTAN han matat aquest 2019 més civils que els talibans, l’Estat Islàmic i altres grups insurgents junts, segons les dades de l’últim informe de l’ONU publicat dimarts. Mentre les forces progovernamentals sumen 717 morts de civils en els primers sis mesos de l’any, els talibans i la resta de milícies insurgents n’han matat 531. És el primer any, des de que es té registre de les víctimes en el conflicte, que les morts de civils provocades pels aliats supera les dels talibans i els grups insurgents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, pel que fa a víctimes en general, que inclouen tant morts com ferits, les del govern i les forces internacionals han crescut un 31%, mentre que les víctimes globals dels insurgents s’han reduït un 43%, principalment a causa del descens dels atemptats suïcides en el primer semestre del 2019. En canvi, s’ha duplicat el nombre de morts civils en bombardejos aeris de les tropes aliades amb el govern respecte al mateix període del 2018, amb un total de 363 morts per aquesta causa, dels quals 89 eren menors d’edat. El 83% d’aquests morts en bombardejos s’atribueixen a atacs de les forces internacionals, un 9% a les forces afganeses i el 8% restant no es va poder identificar.

En total, en el que portem d’any, a l’Afganistan s’han documentat 3.812 víctimes civils, entre 1.366 morts i 2.446 ferits, segons les dades de l’ONU. Del total de víctimes, el 52% s’atribueixen a les milícies insurgents (38% als talibans, 11% a l’Estat Islàmic i el 3% a altres grups) per un 36% que s’atribueix a les forces progovernamentals i un 12% de víctimes en el foc creuat i altres circumstàncies. Però, pel que fa a les xifres de morts, els percentatges s’inverteixen: el 52% de civils morts ho van ser en atacs de les forces del govern i els seus aliats internacionals, i el 38,8% en atacs dels talibans i altres grups insurgents.

Un 30% de nens

Segons les dades de les Nacions Unides, un 30% de les víctimes civils d’aquest 2019 al conflicte afganès són menors d’edat: 327 menors han mort i 880 han resultat ferits.

La Missió de l’ONU per a l’Afganistan (UNAMA) va fer públiques ahir aquestes dades i es va felicitar perquè en termes globals la xifra total de víctimes civils del conflicte s’ha reduït en un 27% respecte del mateix període de l’any anterior, però tot i així el seu portaveu, Tadamichi Yamamoto, va avisar que l’objectiu acordat a les converses que s’estan desenvolupant a Doha és el de “víctimes zero”. La majoria de víctimes es produeixen en els enfrontaments per terra, comptant els ferits, tot i que els bombardejos aeris són els que deixen més morts.

stats