Conflicte diplomàtic amb Israel
Internacional 04/01/2024

L'ambaixadora d'Israel tornarà a Espanya la setmana que ve

El govern de Netanyahu veu un "canvi a millor" en els missatges de l'executiu espanyol

1 min
Pedro Sánchez reunit amb l’ambaixadora d’Israel,
Rodica
Radian-Gordon.

MadridEl conflicte diplomàtic entre Espanya i Israel viu una desescalada un mes i escaig després que el xoc arribés al seu punt àlgid. L'ambaixadora israeliana a Madrid, Rodica Radian-Gordon, tornarà a Espanya a principis de la setmana que ve. El 30 de novembre, el govern de Benjamin Netanyahu la va cridar a consultes i la va fer tornar a Jerusalem. El moviment va implicar una retirada temporal de l'ambaixadora sense data de retorn, un moviment extraordinari, però alhora habitual en relacions internacionals quan hi ha una crisi diplomàtica. Israel el va justificar com a protesta per unes declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, posant en dubte el compliment del dret internacional a Gaza.

Segons un comunicat de l'executiu israelià enviat aquest dijous, el nou ministre d'Afers Estrangers, Israel Katz, ha apreciat "un canvi a millor en els missatges escoltats des del govern d'Espanya". Aquesta constatació sumada a "la importància de les relacions entre Israel i Espanya" justifiquen el retorn de Radian-Gordon.

Encara que la retirada temporal de l'ambaixadora d'Israel no va suposar encara un trencament definitiu de les relacions diplomàtiques, sí que va implicar una escalada en la protesta israeliana per les declaracions de membres del govern espanyol qüestionant l'actuació d'Israel. Prèviament, l'ambaixada d'Israel havia emès un polèmic comunicat assenyalant sense citar-la l'exministra de Drets Socials, Ione Belarra. També havia convocat l'ambaixador espanyol a Israel "per a una dura conversa de reprimenda".

En lloc d'anar a més, Israel fa un pas enrere que suposa una pacificació de la situació diplomàtica. La decisió coincideix amb l'inici de 2024 quan Espanya ja no ostenta la presidència de torn de la Unió Europea i s'ha formalitzat un canvi al capdavant del ministeri d'Afers Exteriors israelià.

stats