REGNE UNIT
Internacional 23/09/2019

Les bases ‘labour’ donen suport a Corbyn en relació amb el Brexit

Durant la campanya el partit no demanarà explícitament quedar-se a la UE

Quim Aranda
2 min
El cap del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, tancarà avui un congrés molt dividit.

LondresEl congrés del Partit Laborista britànic va donar suport aquest dilluns a la moció que donava suport al líder, Jeremy Corbyn, de concórrer a les pròximes eleccions generals amb la proposta, en cas de victòria i formar govern, de renegociar en tres mesos l’acord del Brexit amb la Unió Europea (UE) i posar-lo a votació en referèndum en sis mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la campanya, doncs, el partit no demanarà explícitament quedar-se a la UE, una decisió que els delegats prendran de manera definitiva en una conferència extraordinària d’un sol dia. S’ha imposat així la visió neutral de Corbyn, que vol convèncer les dues ales del partits - leavers i remainers - que el votin amb l’esquer que el laborisme donarà als britànics una nova oportunitat per pronunciar-se sobre la UE.

La decisió resulta difícil d’empassar per la gran majoria dels diputats, que són pro UE. Consideren que no poden participar als imminents comicis sense que el líder s’hagi definit explícitament sobre què és millor per al país, si continuar a la UE o no. Amb tot, es tracta d’un avenç en relació amb la posició adoptada en el congrés de l’any passat. Aleshores el partit només va deixar la porta oberta a celebrar un hipotètic segon referèndum. Ara celebrar-lo serà part del programa electoral.

El laborisme ha arribat molt dividit en relació amb el Brexit a la trobada anual, que té lloc a Brighton i que demà tancarà Corbyn. El veterà militant de l’ala esquerra del partit feia front ahir a la proposta de les bases, remainers, en què instaven els delegats a donar suport durant les eleccions, de manera inequívoca, a continuar a la UE. Si s’hagués aprovat, s’hauria entès com un atac al lideratge de Corbyn. De moment, la fràgil unitat del laborisme s’ha salvat per la campana. Cal saber per quant de temps.

stats