Internacional 24/09/2012

L'ex "número dos" de Bo Xilai, condemnat a 15 anys de presó

El cercle entorn del polític xinès caigut en desgràcia s'estreny. Després de la condemna a la seva dona arriba la de l'excap de policia de la seva província. L'última incògnita ara és quin serà el destí de Bo, a les portes del Congrés Comunista a la tardor

Efe
2 min
Wang, durant la lectura de la condemna. AFP

PequínUn tribunal de Chengu ha condemnat aquest dilluns a 15 anys de presó Wang Lijun, ex "número dos" del dirigent xinès caigut en desgràcia Bo Xilai, segons ha informat l'agència oficial Xinhua.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Wang, excap de policia de Chonqging quan Bo era el secretari general del Partit Comunista a aquesta localitat, estava acusat de quatre càrrec: deserció, manipulació de la llei per benefici propi, abús de poder i corrupció. "Ha rebut una condemna conjunta per tots els càrrecs", ha especificat l'agència.

L'esperat veredicte no sorprèn després que la Fiscalia demanés amb insistència una "condemna mitigada" perquè Wang havia col·laborat estretament amb la justícia.

A més, l'excap de policia va admetre i demanar perdó pels crims comesos.

El detonant de la caiguda de Bo Xilai

Wang Lijun va ser el detonant del major escàndol polític xinès en l'última dècada quan, el passat febrer, va intentar refugiar-se al consolat dels EUA a la ciutat de Chengdu (pròxima a Chongqing).

Un cop allà, presumptament, va revelar la mala praxi del seu cap i va vincular la dona de Bo Xilai, Gui Kailai, amb l'homicidi de l'empresari britànic Neil Heywood el passat novembre a la mateixa ciutat.

El destí de Bo Xilai, l'última incògnita

La sentència relativament lleu contra Wang deixa obertes totes les opcions sobre el destí del seu excap, Bo Xilai, l'última incògnita per resoldre l'escàndol més important de la política xinesa en dècades.

El principal interrogant és si el règim decidirà imputar a l'exlíder o es limitar a concloure la investigació oberta dins del Partit. Alguns experts consideren la lleugeresa de la sentència de Wang l'inici d'un dur càstig per a Bo Xilai. D'altres, però, mantenen que l'única condemna de Bo serà l'ostracisme polític.

Els defensors d'aquesta segona hipòtesi suggereixen que el govern podria aprofitar el Congrés del Partit Comunista, previst per a aquesta tardor i que renovarà el Comitè Permanent –la cúpula del Partit–, per expulsar de la formació a Bo, que justament abans de l'escàndol era una dels líders favorits per ocupar una de les vacants d'aquest important òrgan.

stats