CRISI HUMANITÀRIA
Internacional 19/10/2017

L'èxode rohingya, a vista de dron

Més de mig milió de persones han fugit a Bangladesh en els últims dos mesos

Ara
2 min

BarcelonaMés de mig milió de persones, unes 582.000, han fugit de Birmània cap a Bangladesh des que el 25 d'agost va començar l'operació de repressió policial contra la minoria musulmana dels rohingya. I l'èxode continua, com es pot veure en les imatges captades a vista de dron per l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als drets humans, que no dubta a qualificar la campanya birmana de "neteja ètnica de manual".

L'organització i altres organismes a favor dels drets humans denuncien repressió sense control de policies i militars birmans contra aquesta minoria ètnica, i s'ordenen violacions, assassinats i la crema de poblats sencers. La situació és tan greu que milers de persones es veuen obligades a marxar cada dia de casa seva, sense més pertinences que el que són capaces de carregar. Caminen hores i hores, nens i persones grans també, camí de Bangladesh, i els esperen camins plens de fang i un riu molt ample que, a manera de frontera entre els dos països, no tenen cap més remei que creuar. Els perills són molts en aquesta fugida a la desesperada. A l'altra banda, el govern de Bangladesh ha obert camps de refugiats precaris que no donen l'abast a acollir aquest èxode. Mentrestant, la comunitat internacional denuncia el silenci de la líder birmana, Aung San Suu Kyi, activista i Nobel de la pau, que ha negat la repressió i ha argumentat que l'operació es dirigeix a actuar contra milícies rohingyes terroristes.

Una nena rohingya camina amb un pollastre pel camp de Balukhali, a la localitat bangladeshiana de Cox's Bazar.

La gran majoria de refugiats que arriben a Bangladesh són dones i nens, inclosos nadons i fins i tot molta gent gran o amb grans dificultats de mobilitat. "Ens van cremar la casa i ens van expulsar disparant-nos. Hem caminat durant tres dies per la selva", explica a l'ONU Mhamhammed, que va fugir amb set familiars més, incloent-hi un nen que va néixer durant la travessa.

stats