Internacional 10/04/2013

L'home més ric de França renuncia a ser belga

El multimilionari i propietari del grup LVMH, Bernard Arnault, vol deixar de ser tractat com "un exiliat fiscal". L'anunci es produeix després que la Fiscalia de Brussel·les rebutgés la seva petició de nacionalitat

Efe
2 min
Bernard Arnault. AFP

ParísEl multimilionari francès Bernard Arnault, que controla el grup LVMH, ha retirat aquest dimecres la seva petició per obtenir la nacionalitat belga, que mesos abans havia sol·licitat a les autoritats del país. Arnault, propietari de la marques de luxe Louis Vuitton Moët Henessy, ha decidit retirar la seva petició per la "incomprensió" que es va produir –segons el seu punt de vista– després de la sol·licitud, i davant de la impossibilitat d'"eliminar qualsevol ambigüitat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"He subestimat l'impacte d'aquesta gestió", ha assegurat aquest dimecres Arnault en declaracions al diari francès 'Le Monde'.

En concret, el magnat francès ha reconegut que la controvèrsia sorgida arran de la seva petició podria haver ocasionat un impacte negatiu sobre la imatge de LVMH, motiu pel qual ha decidit acabar amb les seves aspiracions d'obtenir la nacionalitat belga en considerar que hi havia una "contradicció" entre la polèmica i els valors de la firma.

"Continuaré residint a França i continuaré pagant els meus impostos", ha recalcat.

D'altra banda, ha qualificat d'"inabastable" la seva petició i s'ha mostrat confiat que, d'ara en endavant, la situació de "relativa fragilitat" que l'ha perjudicat personalment pugui solucionar-se, per mantenir unida així la seva família i per deixar de ser tractat com "un exiliat fiscal".

Brussel·les rebutja la petició de nacionalitat

Arnault va iniciar els tràmits per obtenir la nacionalitat belga l'any passat, després que el president francès, François Hollande, comuniqués la decisió d'incrementar durant dos anys a fiscalitat a les grans fortunes amb ingressos anuals superiors al milió d'euros, tot i que sempre ha negat que la seva decisió estigués vinculada a aquest anunci.

Però les aspiracions de l'home més ric de França i dècim del món –segons 'Forbes'– van veure's truncades el passat 11 de gener, després que el Tribunal de Brussel·les rebutgés concedir-li la nacionalitat belga, un fet que pràcticament acabava amb els desitjos del multimilionari francès de naturalitzar-se al país veí.

Segons la Fiscalia, Arnault no ha pogut demostrar haver tingut la seva residència principal a Bèlgica durant almenys tres anys, un requisit fonamental per obtenir la ciutadania belga.

stats