ÀSIA
Internacional 07/10/2017

L’Índia treu el Taj Mahal de la seva guia de turisme

El nou govern de l’estat on es troba el mausoleu l’elimina del catàleg perquè és un temple musulmà

Ara
2 min
El Taj Mahal, mausoleu del segle XVII, és Patrimoni de la Humanitat des del 1983.

BarcelonaÉs una de les set meravelles del món i probablement el primer reclam turístic de l’Índia. Però ni això ni tan sols els seus set milions de visitants anuals han salvat el Taj Mahal de l’eliminació imposada a les guies turístiques pel nou govern de l’estat d’Uttar Pradesh, la regió de l’Índia on es troba el famós mausoleu. Per què? No se n’ha donat una explicació oficial, però és coneguda l’opinió del nou president de l’estat, el nacionalista hindú Yogi Adityanath, segons la qual el Taj Mahal “no reflecteix la cultura índia”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Taj Mahal va ser construït al segle XVII a la ciutat d’Agra per l’emperador mogol (musulmà) Xa Jahan, per retre homenatge a la memòria de la seva esposa preferida, Arjumand Banu Begum, més coneguda com a Mumtaz Mahal (“l’escollida del palau”), que va morir donant a llum el seu catorzè fill. La seva harmònica bellesa ha atret sempre els passos dels viatgers i les mirades del món sencer, fins al punt que la seva imatge ha esdevingut gairebé un emblema de l’Índia.

És per això que quan dimecres el ministre de Turisme d’Uttar Pradesh, l’estat més poblat de l’Índia i on es troba la ciutat d’Agra, va presentar el seu nou fullet turístic oficial, l’absència del mausoleu no va passar inadvertida.

Periodistes, polítics, historiadors i activistes van alçar de seguida la veu per expressar la indignació, sobretot a les xarxes socials, per un oblit que consideren deliberat i que emmarquen en la política del nacionalisme hindú més radical, el de Yogi Adityanath, que va prendre possessió com a ministre en cap de l’estat fa només sis mesos. “Els dignataris estrangers que visiten l’Índia són obsequiats amb rèpliques del Taj Mahal i altres minarets que no reflecteixen la cultura índia”, va dir Adityanath a principis d’any.

Aquest sacerdot hindú, conegut simplement com a Yogi, és una figura controvertida des d’abans d’arribar al poder al seu estat, al capdavant del partit nacionalista hindú Bharatiya Janata (BJP), el del president del país Narendra Modi. Als seus 44 anys, va ser rebut com un heroi per les masses en tornar a la seva ciutat, Gorakhpur, el 19 de març passat, després de prendre possessió com a ministre en cap. Precisament, el temple hindú de Gorakhpur, del qual Yogi és el sacerdot principal, sí que apareix com a reclam turístic al fullet oficial de 32 pàgines presentat dimecres.

Yogi és un personatge odiat i estimat al mateix temps, adorat a la seva ciutat com si fos “la reencarnació d’un déu” i considerat per altres com “el polític més abusiu i que més divideix de l’Índia, que va utilitzar la campanya electoral al seu estat per atiar la histèria antimusulmana”, segons explica la BBC.

Prejudicis i “mesquinesa”

La caiguda en desgràcia del Taj Mahal, Patrimoni de la Unesco des del 1983, va encendre les xarxes, especialment Twitter, i va arribar també al Parlament indi. El portaveu de l’opositor Partit del Congrés, Abhishek Manu Singhvi, va considerar que la decisió “mostra un clar prejudici religiós que és totalment inadequat”. “¿Com es pot imaginar el turisme d’Uttar Pradesh o de tota l’Índia sense el Taj Mahal? En cert sentit és una broma, però en un altre resulta tràgic. Tanta mesquinesa debilita l’Índia”, va afegir.

stats