Internacional 27/09/2014

Londres se suma als bombardejos a l’Iraq amb la llum verda del Parlament

Ara
1 min
Cameron va convèncer el Parlament britànic per donar suport a l’atac.

BarcelonaEl Parlament britànic va autoritzar ahir per 524 vots a favor i 43 en contra els atacs aeris sobre l’Iraq, en suport a la campanya d’atacs iniciada el 8 d’agost pels Estats Units. El Regne Unit s’havia limitat a participar fins ara en les operacions logístiques i d’ajuda humanitària.

El llegat de la invasió de l’Iraq del 2003, amb l’aleshores primer ministre, Tony Blair, a la foto de les Açores, i el record de la profunda polarització que va obrir en la societat britànica van planar sobre les sis hores de debat. “No som al 2003”, va proclamar el primer ministre, David Cameron, que va alertar des del començament que els atacs “duraran anys” i va qualificar l’Estat Islàmic “d’amenaça directa al Regne Unit”.

El líder de l’oposició, el laborista Ed Miliband, va donar suport a la moció del govern, que descarta explícitament el desplegament de tropes sobre el terreny. També especifica que si Londres vol ampliar la intervenció a Síria haurà de sol·licitar una altra autorització a la cambra. Cameron, però, va dir: “Hi ha arguments molt sòlids per intervenir a Síria, però no vull presentar a la cambra una moció en aquest sentit perquè no tenim consens, i és millor que actuem a partir del consens”.

El primer ministre també es va mostrar conscient de les limitacions de la intervenció aèria, i va dir que “hi haurà tropes sobre el terreny, però no seran britàniques, seran kurdes i iraquianes”.

Miliband va justificar el seu suport argumentant que la campanya és justa, legal, que és l’últim recurs, que pot ser exitosa i té suport a la zona.

stats