Internacional 16/06/2016

L'ONU confirma que l'Estat Islàmic ha comès genocidi contra els iazidites

Encara hi ha més de 3.200 dones i nens d'aquesta comunitat kurda en mans de l'EI a Síria, on són sotmesos "als més inimaginables horrors"

Efe
2 min
Una família iazidita fugint de la violència de l’ISIL.

GinebraL'Estat Islàmic és culpable del crim de genocidi contra la comunitat iazidita, segons ha confirmat aquest dijous la comissió d'investigació de la ONU sobre les atrocitats perpetrades durant la guerra de Síria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup d'experts en drets humans també va confirmar que els jihadistes van cometre múltiples crims contra la humanitat i crims de guerra contra aquesta comunitat religiosa kurda. Molts iazidites, entre els quals, més de 3.200 dones i nens, estan encara en mans de l'Estat Islàmic a Síria, "on són sotmesos als més inimaginables horrors", diu la Comissió.

L'Estat Islàmic utilitza les dones com a esclaves sexuals i adoctrina els menors per convertir-los en milicians del grup jihadista i utilitzar-los en els combats. La comissió constata també que "milers" d'homes i nens de la comunitat han desaparegut.

Les fosses sense nom dels iazidites executats per l’EI

Els iazidites són una comunitat etnicoreligiosa kurda assentada al nord de l'Iraq i a Síria des de fa mil·lennis. L'informe de l'ONU se centra només en les atrocitats comeses a Síria per l'EI i està basat en 45 entrevistes a supervivents, líders religiosos, contrabandistes, activistes, advocats, personal mèdic i periodistes.

"L'EI ha volgut destruir els iazidites a través d'assassinats, esclavitud sexual, tortura i tracte inhumà i degradant, la imposició de mesures per evitar el naixement de nens de la comunitat, conversió forçada dels adults i traumes mentals", entre altres vexacions, detalla l'informe, que inclou fins i tot els noms d'alguns perpetradors dels crims.

"Em van fer rentar, em van fer resar i em van violar": la història d'una esclava sexual de l'EI

“Em van fer rentar, em van fer resar i em van violar”

La comissió explica també que els nens iazidites han estat separats de les seves famílies per ser criats lluny de la seva comunitat, els seus valors i la seva religió amb l'objectiu de desfer la seva identitat. "Les declaracions públiques i la conducta dels combatents de l'EI demostren clarament que volien destruir els iazidites de Sinjar, on es troba la majoria de població iazidita del món", afegeix l'informe.

Per tot això, la comissió demana al Consell de Seguretat de l'ONU que porti el cas al Tribunal Penal Internacional o que "estableixi un tribunal 'ad hoc' amb la jurisdicció geogràfica i temporal pertinent". "El genocidi dels iazidites continua", conclou el text.

stats