Internacional 16/01/2016

L'oposició independentista guanya les eleccions a Taiwan

L'illa escull la seva primera presidenta dona, alhora que tensa les relacions amb la Xina

Ara
2 min
La nova presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen. / Reuters

BarcelonaLa candidata de l'opositor Partit Demòcrata Progressista (PDP) a Taiwan, Tsai Ing-wen, ha guanyat les eleccions d'aquest dissabte a Taiwan, i posa fi així a vuit anys de govern del Kuomintang, el partit nacionalista que ha apostat durant aquest temps per un acostament a la Xina. La victòria dels independentistes tensa les relacions amb Pequín, tot i que no s'espera un trencament total.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El partit governant, el Kuomintang (KMT), ja ha reconegut la derrota, després que amb el 76% escrutat el PDP hagi obtingut un 59,4% dels vots, davant del 31% del candidat del KMT, Eric Lu Liluan.

Així, Taiwan investirà per primer cop una dona com a presidenta. Tsai Ing-wen s'ha compromès durant la campanya a dur a terme una reforma profunda de la política a la illa cap a una major participació popular, benestar social i fiscalització dels grups d'interès. També ha promès una postura més ferma en defensa de la identitat de l'illa davant la Xina.

La nova presidenta s'ha negat a acceptar el Consens del 1992, en què es va acordar que hi ha "una sola Xina" tot i que amb interpretacions diferents per a Pequín i per a Taipei, que els permet erigir-se a cadascun en la veritable Xina. Tot i així, ha promès "mantenir l''statu quo'" i actuar "sense provocació i sense sorpreses", per mantenir la pau.

L'alegria s'ha desfermat aquest dissabte entre els milers de seguidors del PDP, sobretot joves, que omplien la seu del partit. La mala situació econòmica, que afecta sobretot els joves, també ha estat decisiva per al canvi de rumb en la política taiwanesa.

Per la seva banda, el candidat oficialista, Eric Lu Liluan, ha comparegut per demanar disculpes als seus partidaris per la derrota, concedir la victòria a la líder opositora i presentar la dimissió. "Felicito Tsai i el PDP per la victòria, que és també una responsabilitat sobre les seves espatlles, i espero que portaran la República de la Xina, Taiwan, a un futur millor", ha dit Lu, visiblement emocionat.

stats