França

De 'banlieue' a barri glamurós: la nova vila olímpica de París

El barri dels Jocs Olímpics ha costat 2.000 milions d'euros i acollirà 14.500 atletes i les seves delegacions

3 min
Macron visita la vila olímpica de París 2024 a Saint-Denis, al nord de París

ParísFa pocs anys era una àrea industrial a tocar de tres dels municipis més empobrits de la banlieue al nord de París: Saint-Denis, Île Saint-Denis i Saint-Ouen. El paisatge ha canviat del tot: ara s'alcen desenes d'edificis de colors acabats de construir que formen part de la vila olímpica que acollirà els 14.500 atletes i membres de les delegacions que participaran en els Jocs de París 2024 i els 9.000 atletes dels Paralímpics. Encara hi ha operaris fent-hi els últims retocs, però la vila ha quedat inaugurada oficialment aquest dijous pel president de la República, Emmanuel Macron, i l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'empresa encarregada de la construcció del nou barri olímpic ha lliurat les claus al president després de sis anys de feina, un acte que representa el tret de sortida al compte enrere per als Jocs. A partir d'ara, el comitè organitzador haurà de moblar i deixar a punt els 3.000 pisos repartits en 82 edificis residencials per a l'arribada dels atletes a l'estiu.

La vila ha costat 2.000 milions d'euros i s'ha construït pràcticament en el temps previst, només amb un retard de poques setmanes, tot un èxit si es té en compte que la construcció va experimentar una aturada per la pandèmia de covid-19 i un augment dels costos relacionat amb la guerra a Ucraïna.

La vila dels atletes ha estat pensada per respectar al màxim el medi. A la plaça olímpica, per exemple, s'hi han instal·lat uns enormes purificadors d'aire, de quatre metres de diàmetre. Als llits on dormiran els atletes, somiers de cartró –reciclables– substitueixen els tradicionals. Com que a París el termòmetre no sol enfilar-se per sobre dels 30 graus, als apartaments no hi ha aire condicionat, però està previst posar-hi ventiladors per si hi ha una onada de calor durant els Jocs.

A més, els edificis han estat construïts amb sistemes que permeten que a l'interior dels pisos, la temperatura sigui inferior a l'exterior: el terra té un sistema de refrigeració que funciona amb energia geotèrmica, les parets estan ben aïllades i l'estructura dels edificis està feta amb una barreja de fusta i formigó. Tot i això, si hi ha una onada de calor, els atletes probablement hauran de fer ús dels ventiladors.

Bar sense alcohol

Com a curiositat, els apartaments no tenen cuina. Els atletes utilitzaran els restaurants comuns que hi haurà a la vila olímpica. El més gran estarà situat a la Ciutat del Cinema, un conjunt d'edificis al costat del barri olímpic que habitualment s'utilitzen com a platós de cinema, però que durant els Jocs es transformaran en un enorme menjador obert les 24 hores del dia. Servirà 40.000 àpats diaris. També hi haurà una sala de musculació situada en una antiga central elèctrica, comerços, un bar que no servirà alcohol, bugaderies, un supermercat i una llar d'infants.

Tal com va passar a Barcelona, la vila olímpica de París es convertirà en un barri més de Saint-Denis quan s'acabin els Jocs Olímpics i els Paralímpics. Després de fer-hi petites obres per tornar a deixar els pisos com si fossin nous i instal·lar-hi cuines, un 25% passaran a ser de protecció oficial i la resta quedaran en mans privades i entraran al mercat immobiliari. També hi haurà 80.000 metres quadrats d'oficines, comerços i espais públics. Es calcula que hi viuran unes 6.000 persones.

Inversions al barri

La incògnita és l'impacte que tindrà la vila olímpica en els preus del mercat immobiliari dels barris propers, que tenen unes de les rendes més baixes del país. L'alcalde de Saint-Ouen, Karim Bouamrane, ha explicat aquest dijous a Le Monde que ha posat en marxa un dispositiu per frenar el preu del metre quadrat, que situarà el preu del lloguer a la vila olímpica bastant per sota de la mitjana de París. Bouamrane ha assegurat que la vila és una "oportunitat" pel municipi. "Hi ha hagut una gran inversió pública en un moment de crisi per la inflació, de tipus keynesià, per garantir ocupació, parcs, escoles i transports", ha resumit l'alcalde.

La inauguració de la vila olímpica és una de les fites més importants del París pre-olímpic, però el govern francès i el regional encara tenen molta feina. A menys de cinc mesos dels Jocs, persisteixen els dubtes sobre la capacitat dels transports públics de París -sovint saturats a les hores puntes i amb problemes tècnics continus que obliguen a tallar la circulació de metros- d'absorbir els milions de visitants que hi haurà durant l'esdeveniment.

"Tot estarà a punt", ha dit aquest dijous el president francès. Emmanuel Macron també ha promès, com ja va fer l'alcaldessa de París, que es banyaria al Sena. El riu, que fins ara no era apte pel bany, serà l'escenari d'algunes proves olímpiques aquàtiques.

stats