FRANÇA
Internacional 18/03/2019

Macron prohibirà manifestacions d’‘armilles grogues’ als Camps Elisis

Destitueix el cap de la policia de París després dels disturbis de l’última protesta

Alícia Sans
3 min
La protesta del dissabte 16 de març a París va acabar amb saquejos, façanes destrossades i  alguns incendis.

ParísResposta repressiva d’Emmanuel Macron per tallar d’arrel la violència en les manifestacions dels armilles grogues. “A partir de dissabte que ve, i cada vegada que calgui, prohibirem les manifestacions [...] dels armilles grogues als barris que han estat més afectats quan tinguem coneixença de la presència d’elements ultres i de la seva voluntat de degradar”, va assegurar dilluns el primer ministre francès. Flanquejat pel ministre de l’Interior, Christophe Castaner, i la ministra de Justícia, Nicole Belloubet, Édouard Philippe va anunciar així que l’executiu podria prohibir sistemàticament les protestes d’aquest moviment a l’avinguda dels Camps Elisis de París, a la plaça Pey-Berland de Bordeus i a la plaça del Capitole de Tolosa de Llenguadoc.

Incendis i saquejos

La decisió arriba dos dies després que la capital francesa visqués noves escenes de violència i caos als voltants dels Camps Elisis, on s’havia convocat la divuitena manifestació dels armilles grogues. Uns 1.500 esvalotadors, que des del ministeri de l’Interior van qualificar d’“ultraviolents”, van afegir-se vandàlicament a la protesta. Van saquejar botigues de luxe, destruir quioscos de premsa, trencar vidres d’aparadors i fins i tot incendiar una oficina bancària amb una treballadora i el seu fill a dins. Una de les imatges que va marcar la jornada de dissabte va ser el saqueig i posterior incendi del restaurant Le Fouquet’s, un símbol de la burgesia parisenca. És en aquest restaurant on l’expresident Nicolas Sarkozy va celebrar la seva victòria a les eleccions presidencials el maig del 2007.

Però no és la primera vegada que aquests grups d’individus s’infiltren en aquestes protestes, posant-se una armilla reflectora encara que no comparteixin les reivindicacions dels manifestants en qüestió.

De fet, Philippe va reconèixer ahir “disfuncions” en la gestió de les operacions policials de dissabte. Les forces de l’ordre van ser incapaces d’impedir els disturbis i en certs moments es van veure desbordats pels grups d’esvalotadors. És per això que l’executiu ha fulminat el prefecte de la policia de París, Michel Delpuech. El substituirà Didier Lallement, fins ara prefecte de la regió de Nova Aquitània. Alguns apunten, però, que el responsable de la mala gestió de dissabte i, consegüentment, qui hauria d’haver estat destituït és el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, molt pròxim al president Macron.

Disfuncions en l’operatiu policial

Des del 8 de desembre el govern va elaborar una nova estratègia de manteniment de l’ordre “per adaptar-se a l’evolució i a la radicalització de les manifestacions [dels armilles grogues ]”, va recordar ahir Philippe. Entonant una mena de mea culpa, el primer ministre va explicar que aquesta estratègia “no es va executar correctament” dissabte, tot i tenir “l’amenaça ben identificada”. És a dir, el govern sabia que hi podria haver una presència considerable d’esvalotadors que participarien en aquesta manifestació.

Entre les disfuncions de l’operatiu policial, Philippe també es va referir a “les polèmiques sobre la utilització de les pilotes de goma”, que sembla ser que haurien portat a donar “consignes inapropiades per reduir el seu ús”. Recentment, l’alta comissària de les Nacions Unides pels drets humans va donar un toc d’atenció a França, demanant públicament que investigués “l’ús excessiu de la força” contra els armilles grogues.

Una altra de les mesures que el primer ministre va acordar ahir amb Macron és la pujada del preu de les sancions. Aquells que participin en manifestacions prohibides pel govern rebran una multa de 135 euros, cent euros més del que havien de pagar fins ara. Un càstig amb doble pena pels armilles grogues, que des de l’inici de les protestes es queixen precisament de tenir massa poc poder adquisitiu.

stats