Internacional 30/01/2013

Tombouctou aconsegueix salvar la majoria dels manuscrits de la biblioteca cremada

Els conservadors de l'Institut Ahmed Baba van amagar la majoria dels documents quan els tuaregs van prendre el control de la ciutat

Ara
1 min
Uns homes recuperen part dels manuscrits danyats dilluns, en l'incendi de l'Institut Ahmed Baba de Tombouctou / ERIC FEFERBERG / AFP

BarcelonaLes declaracions, dilluns, de l'alcalde de Tombouctou, Ousmane Halle, que assegurava que els islamistes havien calat foc a l'Institut Ahmed Baba i havien destruït el seu valuós fons, no han resultat ser del tot exactes. És cert que els islamistes van calar foc a l'edifici, però els danys provocats són molt menors del que es temia. Diversos experts en literatura medieval han assegurat aquest dimecres que la immensa majoria dels documents s'han salvat. El motiu: havien estat amagats pels conservadors de l'Institut.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha declarat el catedràtic Shamil Jeppie, l'incendi de la biblioteca, un dels centres de recerca més importants pel que fa a la literatura medieval africana, hauria destruït uns 2.000 exemplars. És una quantitat òbviament molt important, però relativament petita tenint en compte que el fons total de la institució és d'entre uns 60.000 i 100.000 documents.

Segons Jeppie, el miraculós final feliç de l'incendi té un secret amagat: l'edifici feia mesos que estava sent buidat pels conservadors de la institució. Quan els tuaregs van prendre el control de Tombouctou el passat estiu, van començar a treure de forma clandestina manuscrits per tal d'amagar-los en altres punts de la ciutat. Aquesta decisió s'ha demostrat ara crucial, i ha permès salvar la immensa majoria del fons. Experts citats per Reuters expliquen que els manuscrits, la majoria del segle XIII, estan repartits "una mica per tot arreu".

stats